Çalkantı ve Dalga’da birbirini takip eden düşüncelerde boyutları derin, devinimleri zinde ve atak, perspektifi geniş bir düşünce dünyası ortaya çıkıyor. Ebubekir Eroğlu, şiirdeki ustalığını bu kez düşünce yazılarında da yansıtıyor. Ele alınan konu her ne olursa olsun uzun bir süre tembelliğe itilmiş toplumun tepki ve reflekslerini ustalıkla sorguluyor. Tarihsel olarak daimi bir sürüklenmenin ve savrulmanın olduğu bir iklimde Eroğlu, alışılmış kalıpların ötesine geçiyor. Örnek ve kıyaslamaları, dil zenginliği, duygu ve mantık kabiliyetiyle ideal dengeyi yakalıyor. Tıpkı usta deneme yazarlarında görüleceği üzere (Valéry, Unamuno veya Camus) yüzyıllar içinde ve kalabalıklar arasında benliğin biricik sesi duyulabiliyor.
“Bu kitap, hayatı yorumlamaya imkân veren bazı bilgilere, ama aslında doğrudan müşahedenin imgelemimiz üzerinde bıraktığı izlenimlerin sonucunda, “Dalga” ve “Çalkantı” olarak nitelenmesi uygun, tarihî ve toplumsal iki süreçte serbestçe zihinsel gezinti ve yoklamaların verimi olarak ortaya çıktı.
Bu süreçlerden birine “Dalga” diyoruz. Uzak geçmişi tarih öncesine ve keşfedilmiş bilgilere bağlanan bu süreç, her insanın birey (şahıs) olarak yapılanmasıyla birlikte gerçeklik kazanıyor ve bireyin ölçüsüne göre bilgi dünyamızda yeni baştan biçimleniyor. Dalga, tarihsel dönemlerin ve insanlık içinde uzun sürmüş hareketlerin buradaki adıdır. Büyük insanlık dalgasının simgesel izdüşümüdür.”
- Yazar: Ebubekir Eroğlu
- Kitabın Başlığı: Çalkantı ve Dalga
- Yayına Hazırlayanlar: Taşkın Takış - Ufuk Coşkun
- Kapak Tasarımı: Harun Ak
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 376; Felsefe Dizisi - 101
- Basım Bilgileri: 2. Basım: Kasım 2022 (1. Basım: Timaş Yayınları, 2008)
- Sayfa Sayısı: 434
- ISBN: 978-625-8123-32-6
- Boyutları: 13,5 x 21
- Kapak Resmi: Léon Spilliaert, "Vertigo", 1908.
Giriş Yerine
BİRİNCİ KİTAP
DALGA
I. “Ben” Olmak
Teklif
İrade
Beni Bütünleyen Öteki
Nasıl ve Niçin?
II. İnsan Olmak
Birey Olacakken
Geç Kalan Birey
Dokusu Bulanık Birey
Medya İnsanı
III. Olgun Olmak
Olgunlaşma
Öne Sürülenler
Hengâme-i Fetret Geçip Giderse
İnsan Olgunluğu
Bir Günün Dışında Arzu
IV. Algılanan
Çevre
Mekanik Dünya
Doğal Dünya
İnsan Yapımı Dünya
Yaratılmış Dünya
V. Asaletin
Sahibi
Asiller
İKİNCİ KİTAP
ÇALKANTI
VI. Toplu Halde
Geçinmek
Özne Olarak İnsan
Demokraside Biçim Kazanma
Demokrasinin Çıkış Yeri
Demokraside Hareket Ve Durağanlık
Ekonomik Demokrasi
VII. Vicdanın
Sınırında
Hukuk; Biçimlerini Aştıkça
VIII. Bozulan ve
Kurulan Düzen
İki Hükmedici
Zarar Hanesi
Yaşam Kalitesi
Yarış Devam Ediyor
Zenginlik ve Kültür
Boş Zaman Merakı
Kültürel Erime
IX. Altüst Oluş
Bir Şey Yap
Parçalanma
Yanlış Bir Yatırım
Toplumun Dokusunu Önemsemek
Uluslararası Alanda Ses Olmak
Suçsa Bizdedir
Müteferrika’nın Eseri
SONUÇ OLARAK
ÇIKMA
X. Ecinniler Ders
Veriyor
Walpurgis Gecesi
Mefisto Nerede?
Sonuç Olarak
Ebubekir Eroğlu
1950’de Malatya’da doğdu. İÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi (1975); Yükseköğrenimini yaparken çalıştığı kamu kurumlarında daha sonra müfettiş ve müşavir olarak görevler aldı. Diriliş dergisinde 1969’dan başlayarak yayımladığı şiir ve yazılarla adını duyurdu. Şiirleri, şiir üzerine yazıları ve kurucularından olduğu Yönelişler dergisindeki (1981-1985: 43 sayı, 1990: 10 sayı) çabalarıyla, şiir atmosferinin açılım kazanmasına katkı sağlayanlardan biri oldu. İlk şiir Kitabı Kuşluk Saatleri 1974 yılında, düşünce alanındaki ilk kitabı Yenileme Bilinci 1988 yılında çıktı. Kayıpların Şarkısı adlı kitabıyla 1985’te şiir, Modern Türk Şiirinin Doğası adlı kitabıyla 1994’te Deneme,
Geçmişin İçindeki Geçmiş adlı kitabıyla 2014’te düşünce dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü, 2016 yılında Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle verilen Necip
Fazıl Şiir ödülünü aldı. Bülent Ecevit Üniversitesi’nden fahri doktora pâyesi verilen
yazar misafir öğretim görevlisi olarak üniversitelerde “metin şerhi” dersleri verdi.
Yapıtları:
Şiir
Kuşluk Saatleri (Yenisanat Yayını, 1974), Kayıpların Şarkısı (Bürde Yayını, 1984), Yirmidört Şiir (İz Yayıncılık, 1991), Şahitsiz Vakitler (Yapı Kredi Yayınları, 1998), Berzah-Toplu
Şiirler (Yapı Kredi Yayınları, 2001), Sınır Taşı (Yapı Kredi Yayınları, 2006), Sesli Harfler (Yapı Kredi Yayınları, 2011), İçkale (Yapı Kredi Yayınları, 2015), Bentler (Yapı Kredi Yayınları, Ocak 2017), Açık Kaldıkça Defterim (2020).
Deneme, İnceleme
Sezai Karakoç’un Şiiri (Bürde Yayını, 1981), Yenileme Bilinci (Nehir Yayınevi, 1988), Sevap Defteri (İz Yayıncılık, 1992), Modern Türk Şiirinin Doğası (YKY, 1993), Sabit ve Değişken (İz Yayıncılık, 1994), Muğlak Ölçekli Harita (İz Yayıcılık, 1997), Kelimeler Çınladıkça (İnsan Yayınevi, 1997), Hayat
Mükemmel Değil (İnsan Yayınevi, 2000), Salınımlar (Sufi Kitap, 2005), Çalkantı ve Dalga (Timaş Yayınevi, 2008), Geçmişin İçindeki Geçmiş (Şi’r-i Kadim Üstüne deneme) (YKY, 2013).
Derleme-Yenileme
Kitapları
Genel Çizgileriyle İslâm/B.Ahmed Naim (Çığır Yayınevi, 1975), Allahı İnkâr Mümkün mü?/Filibeli Ahmed Hilmi (Çığır Yayınevi, 1977), Seçmeler/Necip Fazıl Kısakürek (YKY, 1993).