Modern Kapitalizm: Kapitalizmin Doğuşu (ciltli)
- 630,00 TL
-
441,00 TL
- Stok Durumu: Stokta var
- 24 Saatte Kargoda
Werner Sombart başyapıtı Modern Kapitalizm’i tamamladığında eserin uyandırdığı ilk izlenim, sosyal bilimlerin bu çığır açıcı eseri, bir Balzac romanından, bir Shakespeare oyunundan ya da Brughel’in ayrıntılara nüfuz eden genel bir insanlık resminden pek de farksız değildir.
Sombart içinde bulunulan ekonomik evreni (yani büyük bir boşluğu) 11. yüzyıldan itibaren ele alır. Kişisel ve sosyal yaşamdaki bu uzun ve sert dönüşümü anlatırken kapitalizmi belli bir zaman çizgisine yerleştirir. İnsanlık elbette bugünkü dönemden çok farklı değerler ile tanışmıştı. Geleneksel bir ortamda zanaatkârlara dayalı, kişilerin ustalık ve yeteneklerini gerektiren görece mutlu bir yaşam, sonrasında yerini tek bir gücün hemen her şeyi kontrol edip mekanikleştirdiği bir dünyaya terk etmiştir. Sombart Ortaçağ’dan günümüze modern kapitalizmin hangi koşullar altında doğduğunu son derece nesnel bir dille anlatır. “Kapitalist ruhu” [spiritus Capitalisticus] ve dolayısıyla sahip olma içgüdüsünü, sınırsızlığı ve hükmetme gücünü tarihsel koşullar içinde değerlendirir.
Sombart eser boyunca belge ve kayıtlara, rapor ve istatistiklere dayanır. Gerçekçi ve gündelik bir yaşamdan ayrılmaz. İmalathane ve atölyelerden, çeşitli meslek gruplarından sayısız örnekler verir. Şehir hayatına geçilirken hemen her kesim bu büyük dönüşümü birlikte yaşamıştır. Kırsal kesim ve yoksul sınıflar kadar büyük toprak sahipleri ve ünlü zengin aileler de yer alır bu tabloda.
Sonuçta Avrupa tarihinin en gerçekçi resimlerinden biri Werner Sombart’ın Modern Kapitalizm adlı eserinde bir araya gelir.
- Yazar: Werner Sombart
- Kitabın Başlığı: Modern Kapitalizm: Kapitalizmin Doğuşu
- Almanca Metin: Der moderne Kapitalismus: Erster Band. Die Genesis des Kapitalismus
- Çeviren: Gözde Türker
- Yayına Hazırlayanlar: Taşkın Takış, Ufuk Coşkun
- Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
- Tasarım Uygulama: Efe Aytekin
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 442; Sosyoloji Dizisi - 56
- Basım Bilgileri: Şubat 2025
- Sayfa Sayısı: 755
- ISBN: 978-625-6194-11-3
- Boyutları: 14 x 21,5
- Kapak Resmi: "Vergi Tahsilatı ya da Köy Avukatı", Pieter Brueghel, 1626.
Çevirenin Önsözü
Önsöz
Giriş
EKONOMİK FAALİYETLERİN ÖRGÜTLENMESİ
Birinci Bölüm. Ekonomi ve İşletme
İkinci Bölüm. İşletme ve İşletme Türleri
Üçüncü Bölüm. Ekonomik Aşamalar, Ekonomik Sistemler, Ekonomik Yapılar, Ekonomik Devirler
Birinci Kitap
“ZANAAT EKONOMİSİ”
Dördüncü Bölüm. Zanaat Kavramı
Beşinci Bölüm. Ticarette Zanaat Temelli Örgütlenmenin Mahiyeti
Altıncı Bölüm. Zanaatın Varlık Gösterebilmesi için Gereken Koşullar
Yedinci Bölüm. Kapitalizm Öncesi Ticaret
Ek I. Ticaretin İlk Aşamaları
Ek II. Ortaçağ’da Aritmetik
Dokuzuncu Bölüm. Zanaat Ekonomisinde Sermaye Oluşumu
Ek I. Ortaçağ Ticaretinde Yüksek Fiyatlar ve Gider Hesaplamaları
Ek II. Ortaçağ Ticaretinde Yüksek Ek Fiyatların Nesnel Olasılığı Üzerine
Onuncu Bölüm. Servet Devri ile Sermaye Oluşumu
Ek. Ortaçağ’daki Küçük Tefecilik Üzerine
On Birinci Bölüm. Dolaysız Sermaye Oluşumu
On İkinci Bölüm. Burjuva Zenginliğinin Başlangıcı
On Üçüncü Bölüm. Sömürge Ticareti
Ek. Portekizliler Geldiğinde Asya ve Afrika Altın Ülkeleriydi
Ek. Kolektif Birikim
On Dördüncü Bölüm. Edinme İçgüdüsünün Uyanışı
On Beşinci Bölüm. Ekonomik Rasyonalizmin Oluşumu
On Altıncı Bölüm. İlkel Kapitalist Üretimin Yönü ve Gidişatına İlişkin Göstergeler
On Yedinci Bölüm. Kapitalist Gelişmenin Önündeki Engeller
On Sekizinci Bölüm. Ticari Kapitalizmin Alanı
On Dokuzuncu Bölüm. Kapitalizm Öncesi Endüstri
Yirminci Bölüm. Toplumsal Yapı
Yirmi Birinci Bölüm. Sermayeye Dolaylı Bağımlılık Durumları
Yirmi İkinci Bölüm. Ev-İçi Endüstri Alanı (Özellikle Giyim Sektöründe)
Yirmi Üçüncü Bölüm. Ev-Dışı Endüstri (Özellikle İnşaat Sektörü)
Yirmi Dördüncü Bölüm. Uzmanlaşmış Büyük Ölçekli İşletmeler
Yirmi Beşinci Bölüm. Birleşik Şirket
Yirmi Altıncı Bölüm. Gelecekte Zanaat
Yirmi Yedinci Bölüm. Gelecekte Zanaatkâr
KAPANIŞ
Yirmi Sekizinci Bölüm. Toplumun Yeniden Şekillenmesi Açısından Önemi Bağlamında Modern Kapitalist Gelişme
Ek. 5, 6 ve 7. Bölümlerdeki Kaynaklar ve Araştırma Yöntemleri Üzerine
Werner Sombart (19 Ocak 1863 - 18 Mayıs 1941)
Alman iktisat tarihçisi ve sosyolog. 20. yüzyılın başlangıcında Kıta Avrupası’nın önde gelen sosyal bilimcilerindendir. Toprak sahibi zengin bir siyasetçinin oğlu olan Sombart Berlin, Piza ve Roma’da öğrenim gördü. Doktorasını Gustav von Schomeller ve Adolph Wagner’in yönetimi altında 1888’de Berlin Üniversitesi’nde tamamladı. Aynı üniversitede 1918’de profesörlüğe atandı. Çağdaş sosyal politikayla ilgilenen Alman akademisyenlerden biri olan Sombart, 1888’li yıllarda arkadaşı ve meslektaşı Max Weber ile birlikte Verein für Socialpolitik’e (Sosyal Politika Derneği) katıldı.
Sombart, ilk çalışmalarında sınıfları ve toplumların evrimini inceleyen yapıtlarında, metodolojik açıdan büyük ölçüde Marksizmin etkisi görülür. Sonrasında bu çizgiden uzaklaşacaktır. Sombart, kendine özgü tezleriyle kapitalizmin üç aşamadan geçtiğini düşünmüş ve bu aşamaların Sanayi Devrimi öncesinin serüvenci tüccarlarına, girişimcilere ve kamu mülkiyetinin yaygın olduğu kooperatiflere dayalı olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca Sombart, ekonominin evrensel yasalarının olamayacağını tarihsel bir süreç içinde ele alınması gerektiğini savunmuştur.
Sombart’ın başyapıtı olan ve ilk cildini burada sunduğumuz Der moderne Kapitilismus (Modern Kapitalizm), 1902 yılından 1927 yılına kadar üç cilt halinde yayımlanmıştır. Annales Okulu’nun temsilcilerinden Fernand Braudel için son derece ilham verici ve ayrıntılı bir araştırmaya dayanan bu eser Avrupa tarihi açısından hâlâ önemini korumakta ve birçok tartışmayı da beraberinde getirmektedir. Nitekim Braudel, Maddi Uygarlık ve Kapitalizm adlı üç ciltlik eserinde Sombart’ı kimi yönleriyle eleştirmekle birlikte sıklıkla kendisine gönderme yaptığı nadir iktisat tarihçilerinden biridir.
Sombart’ın Türkçedeki diğer önemli eserleri: Der Bourgeois: zur Geistesgeschichte des modernen Wirtschaftsmenschen (Burjuva, Modern Ekonomi Dönemine Ait İnsanın Ahlâki ve Entelektüel Tarihine Katkı); Die Juden und das Wirtschaftsleben, (Kapitalizm ve Yahudiler); Liebe, Luxus und Kapitalismus (Aşk, Lüks ve Kapitalizm).
Gözde Türker
2014 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce-Almanca Mütercim Tercümanlık bölümünü kazandı ve 2019 yılında bu bölümden mezun oldu. İlk yıllarından itibaren edebî metin çevirisi konusunda deneyim kazandı. Doğu Batı Yayınları’nda Almancadan yaptığı diğer çeviriler: Friedrich Nietzsche, Deccal: Hıristiyanlığa Sövgü (2020); İyinin ve Kötünün Ötesinde (2022). Halen çeviri faaliyetlerine devam etmektedir.