• Vitruvius Adamı

Vitruvius Adamı

  • 70,00 TL


  • Stok Durumu: Stokta var
  • 24 Saatte Kargoda

Leonardo da Vinci (1452-1519): Rönesans döneminde yaşamış İtalyan sanatçı, Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği isimli eserleriyle tüm dünyada tanınan ressam; aynı zamanda filozof, astronom, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, heykeltıraş, jeolog, kartograf ve yazar. Michelangelo ve Raffaello’yla birlikte, Rönesans resim sanatının kurucularından birisi olsa da günümüze ulaşan resmi sadece 25 tanedir. 14 yaşına kadar Vinci’de yaşadı, 1466’da Floransa’ya gitti. Floransa’yı 1482’de terk ederek Milano Dükü Sforza’nın hizmetine girdi. Dükün hizmetine girebilmek için köprüler, silâhlar, gemiler, bronz, mermer ve kilden heykeller yapabileceğini anlattığı ancak göndermediği mektubu bütün zamanların en olağanüstü iş başvurusu olarak kabul edilmiştir. Leonardo, 1499’da şehir Fransızlar tarafından alınıncaya kadar 17 yıl boyunca Milano Dükü için çalıştı. Dük için sadece resim ve heykeller yapmak, festivaller organize etmekle uğraşmadı, aynı zamanda bina, makine ve silâh tasarımları yaptı. 1485-1490 yıllarında doğa, mekanik, geometri, uçan makinelerin yanısıra, kilise, kale ve kanal yapımı gibi mimarî yapılar ile ilgilendi, anatomi çalışmaları yaptı, öğrenciler yetiştirdi. İlgi alanı o kadar genişti ki, başladığı çoğu işi bitiremiyordu. 1490-1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini deftere kaydetme alışkanlığı geliştirdi. Bu çizimler ve defter sayfaları, müzeler ve kişisel koleksiyonlarda toplanmıştır. İnsanlık tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503’te çalışmaya başladığı söylenir. Bu resmi tamamladıktan sonra hiç yanından ayırmamış, tüm seyahatlerinde yanında taşımıştı. 1513-1516 arasında Roma’da yaşadı ve Papa için geliştirilen çeşitli projelerde yer aldı. Anatomi ve fizyoloji alanında çalışmaya devam etti ancak Papa, kadavralar üzerinde çalışmasını yasakladı.


Vitruvius Adamı (İtalyanca: Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio veya L’Uomo Vitruviano – Vitruvius’a göre insan vücudunun oranları): Bu resme ismini veren Vitruvio, Romalı mimar ve mühendis Marcus Vitruvius Pollio’nun (İ.Ö: 80-15) De architectura isimli eserinde yer alan insan vücudunun oranlarını konu alan resmidir. Leonardo, resmin alt ve üst köşelerine mimar Vitruvius’un notlarına benzer notlar almış, insan figürünü iki temel hareket halinde çizmiş, temel hareketlerden bir çember ve kare oluştuğunu göstermiştir. Resmin orijinali Gallerie dell’Accademia, Venedik’te sergilenmektedir. Resimde matematik ve sanatın birlikteliği göze çarpmakta, insan vücudunun sekiz kafa büyüklüğünde olduğu, yani bir oranının bulunduğu gösterilmektedir. Leonardo’nun insan vücuduyla ilgili çalışmalarında aslında evreni konu edindiği; “insan vücudunun evrenin işleyişinin bir analojisi olduğunu” söylediği iddia edilir. Bu eskizde erkek figürünün içerisinde yer aldığı halka tinsel dünyayı temsil ederken, arkadaki kare çizimi fiziksel dünyayı temsil eder. Bacakların tinsel dünya içerisindeki hareket efekti insanoğlunun varoluşundan bu yana gerçekleştirmekte olduğu içsel yolculuğa işaret etmektedir. Bunun yanısıra figürün parmak uçlarının iki dünyanın kesişim noktasında bölgeye temas etmesi ayrı bir önem taşır. Ayrıca erkek figürünün genital bölgesi, fiziksel dünyasının merkezinde yer alır.

Resmin üst bölümünde Vetruvio, mimar, çalışmalarında insan vücudunun doğal oranını şu şekilde bir ölçüye dayandırmakta ve inşaatında bu ölçüleri kullanmaktadır:

  • Bir avuç içi, dört parmak
  • Bir ayak, dört avuç içi,
  • Bir cubit, dirsekten ortaparmak ucuna kadar olan uzunluğa eşit eski uzunluk ölçüsü, altı avuç içi, 
  • 4 cubit bir erkek boyu,
  • 1 adım uzunluğu 4 cubit,
  • Bir erkek, 24 avuç içi boyu.

Resmin ikinci paragrafında ise insan vücudunun kolları ve bacakları açması halinde aldığı oran, denge ve ölçümler ifade edilmiştir. 


Boyut
Boyut 50x70cm