Balzac, Dickens, Dostoyevski, Tolstoy, Nietzsche vb. biyografileriyle hem bu yazarların hem de Avrupa kültürünün ruhuna nüfuz ederek onu tüm çıplaklığı ve derinliğiyle gözler önüne seren, pek çoklarına göre dünyanın en büyük biyografi ustası bu kez projeksiyonunu kendi yaşamına çeviriyor.
19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başları gücünün doruğunda bir Avrupa, ama aynı zamanda bu güç sarhoşluğunun verdiği kibirle ahlâki ve insani çöküş içinde olan bir Avrupa… ve yaşanan iki büyük dünya savaşı… Tüm bunları iliklerine kadar hisseden ama gene de daha güzel ve yaşanabilir bir dünyanın hayalini kuran, almış olduğu sağlam eğitim, geniş bilgisi, gezginciliği, koleksiyonculuğu ve önde gelen siyasetçiler ve yazarlarla yakın dostlukları sayesinde Avrupa kültürünü ve yaşadığı bu zaman dilimini tam anlamıyla özümsemiş gerçek bir Avrupalı: Stefan Zweig.
Ve işte “Dünün Dünyası” bu dönemin ruhunu anlamak için belki de eldeki en değerli kaynaklardan birisi. Valéry, Gide, Rodin, Rilke, Pirandello, Croce, Shaw, Wells, Rolland, Freud ile kurulan dostluklar ve hele yarım sayfada çizilen Joyce portresi… bunların yanında siyonizmin kurucusu Herzl ile Nazi önderleri Hess, Goebbels, sosyalist lider Jaurés vb. gibi zamanın önde gelen politikacılarıyla ilgili dikkat çekici tanıklıklarla Zweig, sadece kendi yazgısını değil, tüm bir neslin trajedisini aktarıyor.
- Edebiyat
- 452 Sayfa
- Ebat: 14 x 21
- Haziran 2016
- ISBN: 978-605-9328-17-3
İÇİNDEKİLER
Sunuş
Önsöz
19. Yüzyılda Habsburg İmparatorluğu’nun Güvenli Dünyası
19. Yüzyılda Okul
Eros Matutinus
Universitas Vitae
Sonsuz Gençliğin Kenti Paris
Kendime Giden Uzun Yol
Avrupa’nın Dışında
Avrupa’nın Üzerindeki Işıltılar ve Gölgeler
1914 Savaşı’nın İlk Saatleri
Düşünce Kardeşliği Uğruna Mücadele
Avrupa’nın Kalbinde
Avusturya’ya Dönüş
Yeni Ufuklara
Güneşin Batışı
Incipit Hitler
Can Çekişen Barış
Stefan Zweig
1881 yılında Viyana’da doğdu. Babası varlıklı bir sanayiciydi. Avusturya, Fransa ve Almanya’da öğrenim gördü. Savaş karşıtı kişiliğiyle dikkat çekti. 1919-1934 yılları arasında Salzburg’da yaşadı, Nazilerin baskısı yüzünden Salzburg’u terk etmek zorunda kaldı. 1938’de İngiltere’ye, 1939’da New York’a gitti, birkaç ay sonra da Brezilya’ya yerleşti. Önceleri Verlaine, Baudelaire ve Verhaeren çevirileriyle tanındı, ilk şiirlerini ise 1901 yılında yayımladı. Çok sayıda deneme, öykü, uzun öykünün yanısıra büyük bir ustalıkla kaleme aldığı yaşamöyküleriyle de ünlüdür. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu yoğun ilgi, Zweig’ın derin karakter incelemelerinde kendisini gösterir. Özellikle tarihsel karakterler üzerine yazdığı yorumlar ve yaşamöyküleri, psikolojik çözümlemeler bakımından son derece zengindir. Zweig, Avrupa’nın içine düştüğü siyasi durum yüzünden insanlığın geleceği konusunda umutsuzluğa düşerek 1942 yılında karısıyla birlikte intihar etti.
Gülperi Sert
1959’da İskenderun’da doğdu. 1982’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nı bitirdi. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli üniversitelerde görev yaptıktan sonra, 1998’de Dokuz Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Mütercim-Tercümanlık Bölümü’nü kurdu. Halen aynı fakültede Mütercim-Tercümanlık Bölüm Başkanlığı’nı ve Almanca Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalı Başkanlığı’nı eşzamanlı olarak yürütmektedir. Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Stefan Zweig gibi yazarların yapıtlarını dilimize kazandırmıştır.