Murr, bir kedi. Üstelik tahsilli bir kedi. Okuyor, düşünüyor, yazıyor. Biraz kibirli, biraz hayattan kopuk, biraz da sarsak ama keskin gözleri, pençeleri ve zekâsı, ayrıca sevimli patileriyle son derece usta bir gözlemci...
Fantastik roman türünün en ilginç örneklerinden biridir Murr Kedi. Ortak bir çalışmadır. Bir sayfasında Kedi Murr’un anıları ve görüşleri, diğerinde Orkestra şefi Johannes Kreisler’in notları... Ama gerçekte bu ustaca kurgulanmış kitapta dünya tarihindeki en sancılı geçiş ânındaki ilişkiler, değişen yaşam tarzları, anlayışların bir parodisi sunuluyor. Saray yaşamından burjuva yaşamına geçişte özellikle eğitim ve kültürle ilgili alanlarda yaşanan sıkıntılar ve absürd durumlar kedicil bir yumuşaklık ve muzırlıkla ele almıyor.
Gelenekle modern, idealle gerçek arasında ortaya çıkan gerilimleri, tuhaf durumları; insani varoluşun ikilemlerini, karanlık noktalarını en kedicil yaşamın türlü tutkuları içinde kediseverlerin oldukça aşina oldukları tablolar içinde tüm sıcaklığıyla yansıtmak... işte E. T. A. Hoffmann bunu başarıyor; yaşadığı dönemi hicvederken, eğlendiriyor, güldürüyor, düşündürüyor.
- Çeviren: İclal Cankorel
- Edebiyat
- 419 Sayfa
- Ebat: 14 x 21
- Kasım 2015
- ISBN: 978-605-5063-75-7
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822)
Yazar, besteci, ressam. Yapıtlarında insanların yaşamını etkileyen doğaüstü ve uğursuz yaratıklara yer vermiş, böylece insan doğasındaki ilginç tarafları ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Amcasının yanında büyüdü. 1800’de devlet memuru olarak Prusya’nın işgalindeki Polonya’da çalışmaya başladı. 1813 dolaylarında, Mozart’a karşı beslediği saygının belirtisi olarak vaftiz adı Wilhelm’i Amadeus olarak değiştirdi. Bamberg, Leipzig ve Dresden’de 1814’e değin yönetmen, müzik eleştirmeni ve tiyatro müzik yöneticisi olarak çalıştı. Aynı yıllarda Arlequein (Soytarı) adlı bir baleyle Undine adlı bir opera besteledi. Phantasiestücke in Callots Manier (Callot Tarzında Düş Ürünü Parçalar) adlı dört ciltlik öykü kitabıyla ün kazandı. Die Elixiere des Teufels (Şeytan’ın İksiri) adlı iki ciltlik bir romanı ve çok sayıda öyküsü vardır.
Hoffmann’ın düşsel peri masallarından dehşet veren doğaüstü felaket öykülerine kadar eşsiz düş gücünü ortaya koyduğu yapıtları, birçok opera bestecisine de esin kaynağı olmuştur. Stefan Zweig Hoffmann’ın dünyasını “duman ve düşten biçimlenmiş, kişileri fantastik olan dünya dışı bir dünya” olarak tanımlamıştır. Edebiyat tarihçileri onu “fantastik”in mucizevi anlatıcısı, modern sürrealistlerin bir öncüsü diye tanıtır. Hoffmann’ın yapıtlarında düş ile gerçeklik olağanüstü bir şekilde iç içe geçer.
İclal Cankorel
1950 yılında İstanbul’da doğdu. 1969 yılında İstanbul Alman Lisesi’nden (Abitur); 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. 1976 yılında Kanada, Ottawa-Carleton Üniversitesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünden “Master” derecesini aldı. 1996 yılında Ankara Üniversitesi, Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünden “Doktor” unvanını kazandı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yaptı. 1998-1999 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nde edebiyat dersleri verdi. 2001-2004 yılları arasında Ukrayna, Kiev Devlet Linguistik Üniversitesi ve 2009-2011 yılları arasında Azerbaycan, Bakü Slavyan Üniversitesi Alman Edebiyatı Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. 2013 yılından itibaren Marmara Üniversitesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yrd. Doç. olarak görev yapmaktadır. Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İtalyanca bilmektedir.