Şafak sökmek üzereydi. Gökyüzünde dağ kadar bir alev topu göründü. Öyle bir alev topu ki; güneş kadar parlak. Yenisey, Abakan, Tunguzka ırmaklarının suları alev alev tutuştu, mavilikler kızıla boyandı. Alev topu yaklaştı, yaklaştı, yeryüzüne çakılmadan öyle bir patladı ki; ses bütün Sibirya’da duyuldu, yer gök sarsıldı, Sibirya ayağa kalktı. İşte o sabah, o büyük ışık, Abakan ırmağının kıyısındaki Üzüm köyüne bir çocuk bıraktı. Adını Pora Hızıloğlu Katan koydular. Tarih 5 Mayıs 1862’yi gösteriyordu. Sibirya Türklerinin bütün masallarını derleyecek olan ilk insan bu çocuktu. Onun arşivini İstanbul’a getirten ilk insan da Mustafa Kemal Atatürk oldu. O arşivden yararlanarak bu masalları yazan da Yücel Feyzioğlu.
- Yazar: Yücel Feyzioğlu
- Kitabın Başlığı: Öksüzoğul (Sibirya Masalları)
- Yayına Hazırlayan: Erdoğan Feyzioğlu (Kardeş Masallar Proje Sorumlusu)
- Resimleyen: Mustafa Delioğlu
- Tasarım: Çiğdem Sarıhan
- Hitap Ettiği Yaş: 8 yaş ve Üstü
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 367; Çocuk - 23
- Basım Bilgileri: 2. Basım, Eylül 2022 (Renkli Basım)
- Sayfa Sayısı: 120
- ISBN: 978-625-8123-22-7
- Boyutları: 13,5 x 21
Sibirya Aydınlığı
Tuva
Öksüzoğul
Öksüzoğul ile Kağan
Yeşil Kanatlı Kuğu
Karagay Kağanlığında Kıtlık
Gökkuşağına Tırmanan Çocuk
Burada Ne Yapılmaz?
Öğretmen Ak Tunga
Uçan Çizme
Gençleşen İhtiyar Adam
Kellegöz ile Ak-Tunga
Bir Tuzak Daha
Kara Atmaca ile Ak Tunga
Şaman Dede ile Oğlu
Hakas
Eşek Kulaklı Kağan
Kağanı Kurtaran
İkizler ile İki Kurbağa
Bumbaday Dede
Cadı Mangus
Tozanday Dedenin Oğulları
Şaman Kurt ile Bilge Kurt
Yakut
Ananda ile Onanda
Yücel Feyzioğlu
1946 yılında Kars’ta dünyaya geldi. Cilavuz İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra, Almanya’da Goethe Enstitüsü’nde dil eğitimi gördü, Andersson Yazarlık Akademisi’ni bitirdi, öğretmenlik yaptı. 1985 yılından beri serbest yazar ve Alman Yazarlar Birliği üyesidir.
Yazdığı kitaplarla yurtdışındaki çocuklarımızın Türkçe okumasını, kültürümüzle bağ kurmasını sağladı. “Keloğlan” masal dizisi çeşitli dillere çevrildi. 1974 yılından beri Anadolu ve Mezopotamya’dan, Türk, Kürt, Süryani, Arap masallarını; 1982 yılından itibaren de Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar Türklerin yaşadığı 24 ülkeden kardeş masalları derledi, çağdaş psikolojinin ihtiyaçlarını dikkate alarak onları yeniden yazdı ve 32 kitapta yayımladı. Kaşgarlı Mahmud’dan beri kendi alanında yapılmış en kapsamlı çalışma kabul edilen bu masal külliyatına, Elginkan Vakfı, “2011 yılı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü”, Türksav, “2011 yılı Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” ve Türksoy 2019 yılı Cengiz Aytmatov ödülü verdi. 2002 yılında “Sihirli Limon” adlı kitap Almanya NRV-Eğitim ve Bilim Bakanlığının hazırladığı “Çocukların zihninde hayal dünyasını açan 20 kitap” listesine seçildi. Ayrıca Avrupa Konseyi ve MEB’in talebi ile ilkokul 4. sınıflar için masallarla yazdığı “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi” ders kitabı da 2016’da yılın “en sevilen ders kitabı” seçildi. Yazarın yayımlanmış iki romanı ve iki hikâye kitabı var.
Mustafa Delioğlu
1946 yılında Erzincan’da doğan Delioğlu, resim yapmaya ilkokul yıllarında başladı. Sanatçı, 45 yıl önce kurduğu atölyesinde binden fazla kitap resimledi ve çok sayıda ödülün sahibi oldu. Delioğlu aynı zamanda Nasreddin Hoca Bir Gün isimli bir seri de derledi ve resimledi. İllüstrasyonları sadece Türkiye’de değil; ABD’den Avrupa’ya, Güney Kore’den Avustralya’ya kadar tüm dünyada çocuklara ulaştı.