Adapa dünyadaki en eski masal olarak biliniyor. MÖ 1750 yıllarında Sümer yazarları tarafından çivi yazısıyla tabletlere yazılmış. Yenisi keşfedilinceye kadar yazıya geçen ilk masal olarak kayıtlara geçmiş. Yazarının adı ise bilinmiyor. Dicle kıyısından götürülen tabletler şu anda Büyük Britanya Müzesi’nde bulunuyor.
1974 yılında Prof. Bruno Bettelheim, Kinder brauchen Märchen adlı Almanca kitabında bu masalı anan ilk bilim insanıdır. Yücel Feyzioğlu da aslına sadık kalarak masalı yeniden yazan ilk yazardır. Bu kitaptaki diğer masallar ise aynı coğrafyadan Kürt ve Süryanilerin en zengin hazineleridir.
- Yazar: Yücel Feyzioğlu
- Kitabın Başlığı: Adapa (Mezopotamya Masalları)
- Yayına Hazırlayan: Erdoğan Feyzioğlu (Kardeş Masallar Proje Sorumlusu)
- Resimleyen: Mustafa Delioğlu
- Tasarım: Efe Aytekin
- Hitap Ettiği Yaş: 7 yaş ve Üstü
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 439; Çocuk - 30
- Basım Bilgileri: 1. Basım, Kasım 2024 (Renkli Basım)
- Sayfa Sayısı: 176
- ISBN: 978-625-6194-03-8
- Boyutları: 13,5 x 21
Masal
Gibi Gerçek
Evimdeki
Hazine
Kürt Masalları
Yılanoğul
ile Çoban
Çoban
ile Bey
Yedi
Deve Yükü Masal
Beyin
Son Şartı
Terzioğlu’nun
Sihri
Müneccim
ile Köylü
Padişahın
Önünde
Terzioğlu
ile Padişah
Padişahın
Bahçesinde
Ekmek
mi, Altın mı?
Altın
Arayıcıları
Taze
Fidanın Meyvesi
Ala
Köpeğin Masalı
İhanetin
Bedeli Var mı?
Cadı
Sarayı
Gül
mü Gülendam mı?
Zaza Masalları
Nartanesi
ile Birtanesi
Köylünün
Hava Tahmini
Ayı
ile Köylü
Ayı
ile Köylünün Karşılaşması
Dağ
Keçisi
Ah
Bu Kuyruk
Süryani Masal ve Öyküleri
Balıkçıoğlu’nun
Başına Gelenler
Balıkçıoğlu’na
Rastlayan
O
Haber
Küçük
Sultan’ın Kitaplığı
Yazının
Hikâyesi
Sâbit
bin Kurra’nın Yurdunda
Genç
Sultan Neden Susmuş?
Harranlı
Büyük Usta
Balıkçıoğlu’nun
Dönüşü
Sümer Masalı
Adapa
Yücel Feyzioğlu
1946 yılında Kars’ta dünyaya geldi. Cilavuz İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Almanya’da Goethe Enstitüsü’nde dil eğitimi gördü. Andersson Yazarlık Akademisini bitirdi, öğretmenlik yaptı. 1985 yılından beri serbest yazar ve Alman Yazarlar Birliği üyesidir.
Yazdığı kitaplarla yurtdışındaki çocuklarımızın Türkçe okumasını, kültürümüzle bağ kurmasını sağladı. “Keloğlan” masal dizisi çeşitli dillere çevrildi. 1974 yılından beri Anadolu ve Mezopotamya’dan, Türk, Kürt, Süryani, Arap masallarını; 1982 yılından itibaren de Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar Türklerin yaşadığı 24 ülkeden Kardeş Masalları derledi, çağdaş psikolojinin ihtiyaçlarını dikkate alarak onları yeniden yazdı ve 32 kitapta yayımladı. Kaşgarlı Mahmud’dan beri kendi alanında yapılmış en kapsamlı çalışma kabul edilen bu masal dizisine Elginkan Vakfı 2011 yılı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü, Türksav 2011 yılı Türk Dünyasına Hizmet Ödülü ve Türksoy 2019 yılı Cengiz Aytmatov Ödülü verdi. 2002 yılında bu diziden Sihirli Limon (Die Zauberzitrone) adlı kitabı, Almanya NRV-Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın hazırladığı “Çocukların zihninde hayal dünyasını geliştiren 20 kitap” listesine seçildi. Ayrıca Avrupa Konseyi ve MEB’in talebi ile ilkokul 4. sınıflar için masallarla yazdığı İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi ders kitabı da 2016 yılında “Türkiye’nin en sevilen ders kitabı” seçildi. Yazarın yayımlanmış iki romanı ve iki hikâye kitabı da var.
Mustafa Delioğlu
1946 yılında Erzincan’da doğan Delioğlu, resim yapmaya ilkokul yıllarında başladı. Sanatçı, 45 yıl önce kurduğu atölyesinde binden fazla kitap resimledi ve çok sayıda ödülün sahibi oldu. Delioğlu aynı zamanda Nasreddin Hoca Bir Gün isimli bir seri de derledi ve resimledi. İllüstrasyonları sadece Türkiye’de değil; ABD’den Avrupa’ya, Güney Kore’den Avustralya’ya kadar tüm dünyada çocuklara ulaştı.