Sanatın, güzel-çirkin karşıtlığını aşıp, dünyaya ve insana yöneldiği, bir değerler çokluğunu gerçekleştiren bir eylem olarak görüldüğü çağda, özne merkezli psikolojik yaklaşımın estetik bilimi için yetersiz kalacağı açıktır. Etik alandaki fenomenolojik çalışmalar, iyi- kötü değer yargıları karşıtlığını aşarak değerler çokluğuna dayanan, içerikli değer etiğinin kurulmasını sağlamıştı. Bunun gibi estetik alandaki fenomenolojik araştırmalarla da değerlere dayanan bir estetik kurulmalıydı. Estetik, temelini sanat yapıtının kendisinde, sanat nesnesinde bulan değerlerin bir bilimi olacaktır.
İşte bu kitap, estetik bilimin ayrı bir bilim dalı olarak kurulma çabalarının başladığı 19. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak, estetiğe ve sanat görüşlerine yerleşmiş olan türlü sanat dışı tutumları göstermek ve sanat nesnesine yönelik bir değerler estetiğine giden yolları açmak istiyor.
Ayrıca kitapta, sanat yapıtı karşısındaki yanlış tutumları, yanlış estetik görüşleri çözümleyerek, kişiyi sanat yapıtının kendisine götürecek yollar gösteriliyor. Sanat yaşamında insanın, kendi ruhsal çıkmazı ve kısır-döngüden kurtularak varoluşuna dokunan, onu sarsan ve mutlu kılan sanat değerlerine açılması araştırılıyor. Sanat değerlerini sanat yapıtında gören, sanat yapıtındaki değerleri fenomenolojik yöntemle çözümleyen ontolojik bir estetiğin temelleri anlatılıyor.
- Çeviren: Tomris Mengüşoğlu
- Felsefe
- 132 Sayfa
- Ebat: 14 x 21
- Eylül 2015
- ISBN: 978-605-5063-43-6
Önsöz
Sanat Yaşamında Amatörlük
Sanatta Yüzeysel ve Derin Etki
Sanatın Ruhsal Anlamı
Fenomenolojik Estetik
Dizin
Moritz Geiger (1880-1937)
Alman düşünür. Frankfurt’ta doğdu. Edmund Husserl’in öğrencisi olan Geiger, fenomenolojinin yanısıra psikoloji, epistemoloji ve estetik alanlarında çalıştı. Münih’teki fenomenologlar grubu üyeliğinin yanında Amerikalı bir fenomenolog olarak da ün kazandı. 1923-1933 yıllarında Göttingen Üniversitesi’nde felsefe profesörlüğü yaptı. Nazizmin ortaya çıkışıyla Almanya’yı terk edip hayatının son yıllarını Birleşmiş Devletler’de geçirdi ve bu ülkede yaşamını yitirdi. Çağın ruhsuzlaşmasıyla sanat anlayışının bozulduğunu dile getiren Geiger, estetik konusuna yeni kavramlar kazandıran en önemli yazarlardan biridir. Erken ölümüyle Die Bedeutung der Kunst (Sanatın Önemi) gibi önemli çalışmaları yarım kalmıştır. Fenomenoloji alanında Beiträge zur Phänomenologie des ästhetischen Genusses (1913), “Alexander Pfänders methodische Stellung,” Neue Münchener Philosophische Abhandlungen (1930) gibi önemli çalışmaları.