• Görünür ile Görünmez

Görünür ile Görünmez

  • 310,00 TL
  • 217,00 TL


  • Stok Durumu: Stokta var
  • 24 Saatte Kargoda

Görünür ile Görünmez Merleau-Ponty’nin çalışma notlarıyla birlikte yarım kalmış son yapıtıdır ancak mevcut haliyle bile derin felsefi projesini mükemmelen yansıtır. Merleau-Ponty burada yeni bir ontoloji teklif eder bize. Bunu felsefenin özcü kategorileri ve geleneksel düşüncenin buyurgan grameri ile yapmaz. İnsanın algısını, görme kabiliyetini, duyumsama gücünü ve varlığın ışıltısını son derece naif bir tutumla fenomenolojik bir zemine taşır. Bir sanat yapıtının ortaya koyduğu gibi kişinin algı ve deneyimlerindeki tamamen kendine özgü sese, mantık, uyum ve hayal gücüne ulaşmaya çalışır.

Filozofun düşünceleri bir sistem inşa etmekten çok varlığın benzersizliğini duyurmaya yönelik bir çabadır. Onun felsefesi öznelliğin, içselliğin felsefesi değildir. Algılama ya da algısal inanç dediği şey görünürün ötesinde belleği ve hayal gücünü harekete geçiren, insanın kendisinden önce var olan dünya ile, öteki ile, doğa ile görünmeyen muazzam ilişkisidir. Merleau-Ponty’yi okurken düz bir felsefe metninin sınırlarında gezinmeyiz. Bedeni keşfetmek, dünyanın tenine dokunmak, görünür olandaki görünmezi fark etmek var olmanın gerçek amacını duyurur gibidir. Doğa algılandığı andan itibaren ufuk bakışımızı çevreler; müziğin, edebiyatın ve resmin betimlediği doğa bizi kendisine çağırır. Seyredilen, işitilen ve algılanan saf bir manzaranın parçası oluruz. Aynı düzlemdeki varlıklar birbirleriyle kaynaşır, öyle ki biz değil onlar bize konuşur. Sadece ses değil sözü sarmalayan sessizlik de dile gelir.

Görünür ile Görünmez geleneksel felsefeye yönelik getirdiği itirazlarla, özellikle Descartes, Hegel ve Sartre eleştirileriyle birlikte modern düşünce ve sanat dünyası için yepyeni bir sayfa açmaktadır.


  • Yazar: Maurice Merleau-Ponty
  • Kitabın Başlığı: Görünür ile Görünmez
  • Fransızca Özgün Metin: Le visible et l’invisible
  • Çeviren: Hanife Güven [Fransızca]
  • Yayına Hazırlayanlar: Taşkın Takış - Ufuk Coşkun
  • Kapak Tasarımı: Harun Ak
  • Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 384; Felsefe Dizisi - 103
  • Basım Bilgileri: 1. Basım: Nisan 2023
  • Sayfa Sayısı: 383
  • ISBN: 978-625-8123-40-1
  • Boyutları: 13,5 x 21
  • Kapak Resmi: "Üç Güzeller" (detay), MS 2. Yüzyıl, Metropolitan Müzesi.

Önsöz

     Elyazması

     Kitabın Yapısı

     Metnin Durumu

     Çalışma Notları

     Elyazmasının ve Notların Yayımlanması


Görünür ve
Doğa
Felsefi Sorgulama

Düşünüm (Réflexion) ve Sorgulama

     Algısal İnanç ve Onun Muğlâklığı

     Bilim Algısal İnancı Varsayar, Açıklamaz

     Algısal İnanç ve Düşünüm

Sorgulama ve Diyalektik

     Algısal İnanç ve Olumsuzluk (Négativité)                                    

     Algısal İnanç ve Sorgulama

Sorgulama ve Görü

İç İçelik – Kesişme


Ek

Nesnellik-Öncesi Varlık: Tekbenci Dünya

     Nesnellik Öncesine İndirgeme

     I. Mevcudiyet

           [Belirli] Şey ve Herhangi Bir Şey


Çalışma Notları


Sonsöz


Dizin

Hanife Güven

Hopa’da doğdu. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi (1974). Bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı. Daha sonra İzmir Yüksek Öğretmen Okulu’nda ve Buca Eğitim Fakültesi’nde (1981-2020) öğretim üyesi olarak çalıştı. Yabancı Dil Öğretimi alanında doktora yaptı. Fransızca öğretimi tarihi, öğretmen eğitimi, seyahatnameler ve çeviri alanında araştırmalar ve incelemelerde bulundu. İtalya Lecce (Salento) Üniversitesi ve Belçika’da Brüksel Libre Üniversitesi’nde (ULB) Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdi. Jacques Le Goff, Mircea Eliade, Paul Valéry, Eugene Ionesco, Ku Houng Ming’den çeviriler yaptı. Çeviri eserleri Doğu Batı ve Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı

Maurice-Merleau-Ponty (1908-1961)

Fransız felsefeci ve fenomenolog. 14 Mart 1908’de Rochefort-sur-Mer’de doğdu. École Normale Supérieure’de, Sartre ve Beauvoir ile aynı dönemde felsefe eğitimi aldı. Bir süre liselerde öğretmenlik yaptıktan sonra II. Dünya Savaşı’nda ön saflarda subay olarak görev yaptı, 1940’ta yaralanarak Paris’e döndü. 1945’te Sorbonne’da doktora derecesini aldı ve felsefe doçenti olarak Lyon Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne atandı. 1948’de psikoloji kürsüsüne profesör oldu. 1949’da Paris Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Eğitim Psikolojisi doçenti, 1950’de profesör oldu. 1952’de Collège de France’ta felsefe kürsüsüne atandı. 1945-52 yılları arasında dönemin ünlü dergisi Les Temps Modernes’de yayın yönetmenliği yaptı.

Alexander Kojève’in Hegel ve Edmund Husserl’in fenomenoloji üzerine yaptığı derslere katıldı. Özellikle felsefesinin oluşumunda Husserl’in etkisi derindir. Gelecekte onu daha ileri bir noktaya taşıyarak bu etkiyi belirginleştirecektir. 1934’te “Algının Doğası” başlıklı çalışmasıyla fenomenoloji ve Gestalt psikolojisine yöneldi. İleriki yıllarda çocuk psikolojisi ve pedagoji üzerine de çalışacaktır. 1942’de La structure du comportement (Davranışın Yapısı), 1945’te ünlü yapıtı La Phénoménologie de la Perception (Algının Fenomenolojisi) başlıklı yapıtlarını yayımladı. Toplumsal ve siyasal sorunları Marksist bir çerçevede işleyen Humanisme et terreur (Hümanizm ve Şiddet) başlıklı denemesini ise 1947’de kaleme aldı. 3 Mart 1961’de bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Diğer eserlerinden bazıları: Les Aventures de la dialectique (Diyalektiğin Serüvenleri, 1955); Sens et non-sens (Anlam ve Anlamsızlık); Signes (Göstergeler, 1960); L’Œil et l’Esprit (Göz ve Tin 1961); La Prose du monde (Dünyanın Nesri, 1969) Ölümünden sonra yayımlanan eserlerinde yakın dostu ve öğrencilerinden Claude Lefort’un büyük bir katkısı vardır.

Merleau-Ponty varoluşçu felsefesini fenomenolojik bir yönde geliştirir. Sanat üzerine düşünceleri son derece özgün yorumlar içerir. Olgunluk döneminde modern felsefenin yaslandığı özne-nesne, biçim ve öz, varlık ile hiçlik kavramlarını sorgular. Merleau-Ponty’de özellikle beden kavramı, sadece biyolojik bir konu olmaktan çıkarılıp felsefi tartışmanın merkezine yerleştirilir. Bedenler hem özne hem de nesnedirler. Karşılaştığımız bedenler çok yönlü bir fenomenolojiye vurgu yaparak okuyup anlamlandırılması gereken bir kitap gibidirler.