• 21. Yüzyılda Savaş ve Barış

21. Yüzyılda Savaş ve Barış

  • 240,00 TL
  • 168,00 TL


  • Stok Durumu: Stokta var
  • 24 Saatte Kargoda

“Barış istiyorsan savaşa hazır ol!”… Savaş ve barış arasındaki uzun ve yıkıcı mücadele kısmen bu vecizede düğümlenir. İnsanlık tarihi her ne kadar daha iyi bir gelecek için gayret göstermiş olsa da çelişkili ve karanlık yönlerinden hiçbir zaman kurtulamamıştır.

Politik felsefe açısından savaş ve barış ile ilgili ortaya konan düşünceler ne anlam ifade ediyor? Bu kitabın esas amacı da savaş ve barış ile ilgili temel tanım ve açıklamaları bir araya getirmektir. Klasik anlatıda birbirinden farklı düşünceler mevcuttur: Hugo Grotius savaş hukukunu ve meselenin doğasını enine boyuna incelemiş, Kant ise “Ebedi Barış”ın tesisi yolunda dünya vatandaşlığı fikrini öne sürmüştür. Hegel, savaş kavramına evrensel bir karakter kazandırmış ve savaşı devletlerin devlet olma yolunda bir alâmetifarikası olarak görmüştür. Clausewitz açısından savaş, düşmanı irademizi kabule zorlamak için bir şiddet kullanma eylemidir. Clausewitz’e göre uygar halkların savaşı her zaman için siyasal bir nedene dayanır ve bu sebeple savaş, siyasal bir niteliktedir. Politik niyet, bir amacı teşkil ederken, savaş bu amaca giden araçtır. Özetle savaş, ulusal politikaların rasyonel ve vazgeçilmez bir aracıdır. 20. yüzyıldan itibaren savaşın içeriği ve yapısı topyekûn değişmiştir. Günümüzde ise nükleer savaşlar, hiperbolik savaşlar gündemdedir. Tüm bu aşamalardan sonra kitabın yazarı, Raymond Aron’un düşüncelerini ayrıntılı biçimde tahlil eder ve politik felsefe açısından burada bütünlüklü bir yaklaşım sergiler.



  • Yazar: Ali Engin Oba
  • Kitabın Başlığı: 21. Yüzyılda Savaş ve Barış: Politik Felsefe Açısından Bir Yaklaşım
  • Yayına Hazırlayan: Taşkın Takış
  • Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
  • Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 459; Siyaset Bilimi Dizisi - 21
  • Basım Bilgileri: Temmuz 2025
  • Sayfa Sayısı: 175
  • ISBN: 978-625-6194-30-4
  • Boyutları: 13,5 x 21
  • Kapak Resmi: I. Dünya Savaşı dönemine ait bir Alman savaş tahvili posterinden detay. (Amerikan Deniz Kuvvetleri Ulusal Müzesi Arşivi)

Önsöz

Giriş


I. Savaşa Yönelik Yaklaşımlar

Konunun Tanımı ve Genel Olarak Savaş

Savaşa Yönelik Felsefi Yaklaşımlar

       Hugo Grotius’un Savaş Anlayışı

       Thomas Hobbes’un Savaş Anlayışı

       Abbé de Saint-Pierre ve Jean-Jacques Rousseau’nun Savaş Anlayışı

       Carl von Clausewitz’in Savaş Anlayışı


II. Immanuel
Kant ve G. W. F. Hegel’in Savaş ve Barış Düşüncelerine Bir Bakış

Immanuel Kant ve Ebedi Barışın Tesisi

Georg Wilhelm Friedrich Hegel ve Kaçınılmaz Savaş


III. Raymond
Aron’da Savaş ve Barış Fikri

Tarih ve Dönüşen Dünya

Raymond Aron’un Savaş ve Barış Üzerine Çalışmalarına Bir Bakış

Raymond Aron’un Clausewitz Okuması

       Bir Savaş Filozofu ve Teologu Olarak Carl von Clausewitz

       Yeryüzü Çağı: Carl von Clausewitz’i Diriltmek

       Carl von Clausewitz’de Savaşın Anlamı

       Teori ve Nükleer Çağ

Raymond Aron ve “Milletler Arasında Barış ve Savaş”

       Barışı Düşünmek

       Savaş ve Uluslararası İlişkiler


IV. 21. Yüzyılda Savaş ve Barış İlişkisi

21. Yüzyılda Savaş ve Barış Kurumları

Clausewitz ve Ukrayna-Rusya Savaşı Örneği

Savaş ve Barış İlişkisi Çerçevesinde Yeniden Clausewitz’e Aron’un Açısından Bakmak


Sonuç

Kaynakça

Dizin

Önsöz

 

Bu eser, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ana Bilim Dalı’nda Prof. Dr. M. Ertan Kardeş’in yönetiminde hazırladığım ve 14 Şubat 2024 tarihinde başarıyla savunduğum “Çağdaş Politik Felsefe Açısından Barış Fikrinin Araştırılması” konulu doktora tezimin kitap haline getirilmesi suretiyle ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Tezimin savunulması sırasında hazır bulunan jüri üyelerine başta Prof. Dr. M. Ertan Kardeş’e, Prof. Dr. Nedim Yıldız’a, Doç. Dr. Tacettin Ertuğrul’a, Dr. Öğr. Üyesi Arzu İbişi Temelli’ye, Dr. Öğr. Üyesi Eylem Yolsal Murteza’ya içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Tez çalışmam sırasında değerli hocam Prof. Dr. M. Ertan Kardeş’in gösterdiği ilgi ve aydınlatıcı desteği için şükranlarımı sunuyorum.

Bu kitap, uluslararası politikada savaşın ağırlık kazandığı bir dönemde yayınlanmaktadır.

Gerçekten, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra bugüne kadar devam eden savaş bizi düşünmeye sevk etmektedir. Buna ilaveten, 7 Ekim 2023’te başlayan Filistin-­İsrail çatışması da savaş faciasını bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Savaşın her asırda olduğu gibi, 21. yüzyılda da devam edeceğini gösteren gelişmeler karşısında, barışın nasıl gerçekleştirilebileceği önemli bir araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bazı yazarların ve araştırmacıların, savaşın 21. yüzyılın uluslararası ilişkilerinin ve stratejik gerçeklerinin karşısında artık meydana gelemeyeceği yönündeki görüşleri bu savaşlarla geçersiz hale gelmişlerdir. Böylelikle biz bugün savaşın geri dönüşünü, yönsüz savaşların ortaya çıkışlarını gözlemliyoruz.

Felsefe alanında doktora yapmam esasen çok değerli hocamız Prof. Dr. Macit Gökberk’in teşvikiyle gerçekleşmiştir. Onun hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.

Felsefi düşünceye ilgim, Ord. Prof. Hilmi Ziya Ülken ile çeşitli vesilelerle yaptığım konuşmalardan etkilenmiştir. Kendisini saygıyla anıyorum.

Aynı şekilde Prof. Dr. Nermin Uygur’la da üniversitedeki odasında felsefi konulardaki konuşmalarımı hatırlıyorum. Kendisini de saygıyla anıyorum.

Üyesi olduğum Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’nin felsefe çalışmalarımı teşvik etmesine müteşekkirim.

Prof. Dr. Önay Sözer ile felsefe çalışmalarımı büyük bir zevkle sürdürdüm. Onun da hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.

Prof. Dr. Ayhan Bıçak ile barış ve Kant üzerinde yaptığım çalışmalar çok yararlı olmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.

Doktora öğrencisi Suat Kutay Küçükler’e akademik işbirliği için teşekkür ederim.

Sevgili eşim İlknur Oba’ya uzayan bu çalışmalarımda hep arkamda durarak destek vermesine de şükranlarımı sunuyorum.

Doğu Batı Yayınlarının Genel Yayın Yönetmeni Taşkın Takış’a kitabımın basılması için gösterdiği yakın ilgiye içtenlikle teşekkür ediyorum.

Bu kitabın barışın unutulduğu bir dönemde barış çalışmalarına bir katkı sağlamasını diliyorum.

Ali Engin Oba

ANKARA, Mayıs 2025

Ali Engin Oba

Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, İstanbul’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlamıştır. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi Dış Münasebetler Şubesi ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Tarih Bölümünü bitirmiştir. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Tiyatro Bölümü’nde dramatik yazarlık konusunda yüksek lisans ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi doktorası yapmıştır. Belgrad Üniversitesi’nde 1971-73 yıllarında Sırpça-Hırvatça eğitimi almıştır. Almanya Göttingen Üniversitesi’nde 1975-1976 yıllarında Slav Dilleri (Sırpça, Hırvatça, Bosnakça, Bulgarca ve Rusça) ve Doğu Avrupa Tarihi üzerinde çalışmıştır. NATO bursundan yararlanarak, 1977-1978 yıllarında Londra Üniversitesi King’s College’de Savaş Bilimi okumuştur. İngiliz Kraliyet Savunma Koleji’ni 1991’de bitirmiştir. 1993’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler doçenti olmuştur.

Dışişleri Bakanlığı’nda Meslek Memuru olarak 41 yıl her düzeyde çalışmıştır. Dışişleri Bakanlığı’nın merkez teşkilatında ve Yugoslavya, Batı ve Doğu Almanya, Tayland, Fransa, UNESCO, İngiltere, Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görev yapmıştır. Misyon Şefi olarak üstlendiği görevler ise şunlardır: Paris Başkonsolosluğu, Belgrad, Hartum ve Kinşasa Büyükelçilikleri.

Çad Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti’nden Devlet Nişanları sahibidir. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Siyasi Tarih, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde İngilizce, Fransızca Diplomatik Dil, Yüksek Lisans ve Doktara dersleri vermiştir. Emekli olduktan sonra, 2007-2010 yılları arasında Atılım Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Doçenti olarak çalışmıştır. 2010 yılında Profesör olmuş ve Çağ Üniversitesi’nde görev yapmaya başlamıştır. Halen bu Üniversitede Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanıdır. Akademik ilgi alanı, siyasi tarih, Türk dış politikası, diplomasi araştırmaları, barış araştırmaları, ABD dış politikası, Afrika araştırmaları ve Balkanlar. Araştırmalarıyla ilgili birçok makalesi bulunmaktadır. Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Lozan Oyunu isimli eserleri mevcuttur. Evli ve yetişkin iki çocuk ve bir torun sahibidir.