Zamana ve mekâna aidiyeti içinde dilin bireyselleşmesi yoluyla hayat ancak şeylerin birbiriyle ilişkisi içinde, yani yaşantı ilişkilerinden hareketle anlaşılır. Edebî-estetik yaratma ve anlam süreci içinde, yeniden kurgulanmış yaşantılar sayesinde belirsizin dünyası, varoluşun imkânları insanlığın önünde açılır. Böylece kişi, kelimelere değil, varlığın ta kendisine nüfuz eder.
Edebiyat bu oluşu, varlığı yaşamak, temaşa etmek için bir araçtır. Dünyayı algılama ve bilme tarzlarımızın değişmesine göre pek çok kez değişime uğrayan edebi formlar, tarzlar, diller ve üsluplar bu yaşantıların içeriği, özü hakkında birtakım hakikatleri sezdirirler. Kişi gerçekliğin hem şimdi ve buradaki hem de öncesiz ve sonrasız bir zamandaki sabit imgelerine, motiflerine, biçimlerine bu sayede temas eder.
İşte Genel Edebiyat Bilimi estetik ve poetik boyutları ihmal etmeden bütün bu edebî yaratma ve anlama süreçlerine nüfuz etmek üzere zamanın bilimsel ve teknik ruhuna uygun olarak teşekkül etmiş bir çalışma alanıdır. Üslup ve metin çözümlemelerinden edebiyat estetiğine, edebiyat biliminin temel problemlerinden edebiyat akımlarına ve kuramlarına, tarihsel gelişimi içinde diğer disiplinlerle olan ilişkilere ve Doğu'nun ve Batı'nın klasikleri ile ulusal edebiyatların birbirleri üzerindeki etkileşimlerine kadar edebiyat hakkında genel bilgileri içeren bu son derece toparlayıcı ve yetkin çalışmasıyla Gürsel Aytaç, dil ve anlatılarda vücut bulan kurgusal gerçekliğin arka planına dair görüş ve tartışmaları okuyucunun dikkatine sunuyor.
- Edebiyat
- 336 Sayfa
- Ebat: 14 x 21
- Ocak 2016
- ISBN: 978-605-5063-90-0
İÇİNDEKİLER
Önsöz
I. Genel Edebiyat Bilimi Nedir?
Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi (Komparatistik)
Çeviribilim
II. Edebiyat Biliminin Temel Problemleri
Edebilik Ölçütü
Edebiyatta Yaratıcılık Süreci
Trivial Yazın
Edebî Türler
III. Edebiyat Estetiği
IV. Üslup Bilgisi (Stilistik)
V. Metin Çözümlemesinde Temel Problemler
Metin Analizi
Edebiyat İncelemesi
VI. Edebiyat Kuramları
Antikitede Edebiyat Kuramları
Pozitivizm
Formalizm (Biçimcilik)
Hermeneutik (Yorumsamacılık)
Rezeption Estetiği (Alımlama Estetiği)
Strüktüralizm (Yapısalcılık)
Feminizm
Psikolojik Yaklaşım
Diyaloglaşma Kuramı
Edebiyat Biliminde Toplumsal-Tarihsel Bağlar
Intertextualité (Metinlerarasılık)
Ahlâkçı Edebiyat Kuramı (Ethical Criticism)
Dekonstrüktivizm (Yapıbozumculuk)
Discours (Söylem Kuramı)
VII. Edebiyat Tarihçiliği
VIII. Eleştiri-Değerlendirme
IX. Medya ile Edebiyat Bilimi İlişkisi
X. Bilgisayarla Filoloji (Computer Philologie)
XI. Edebiyat Akımları
Hümanizm
Barok
Aydınlanma
Klasisizm
Romantizm
Realizm (Gerçekçilik)
Natüralizm (Doğalcılık)
Empresyonizm (İzlenimcilik)
Ekspresyonizm (Dışavurumculuk)
Fütürizm
Dadaizm
Sürrealizm (Gerçeküstücülük)
Sembolizm
Postmodernizm
Genel Edebiyat Bilimi Terimleri Sözlüğü
Kaynakça
Gürsel Aytaç
27 Ağustos 1940 Eskişehir doğumlu. Ankara Kız Lisesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu. Akademik kariyerine Alman Dili ve Edebiyatı Kürsüsünde 1962’de başladı. 1966’da doktorasını “Hermann Hesse’nin ‘Boncuk Oyunu’ Romanında Var Olma ve Oluş” konusunda verdi. 1970 yılında doçent, 1975 yılında profesör oldu. DAAD, Humboldt burslarıyla birçok kez Almanya’nın Marburg, Köln, Münih, Avusturya’nın Viyana kentlerinde araştırmalarını sürdürdü, alanıyla ilgili sempozyum ve kongrelere katıldı. Uluslararası Germanistler Birliği IVG’nin yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. PEN, Edebiyatçılar Birliği ve İlesam üyesi olan Gürsel Aytaç, edebiyat araştırmalarının yanısıra Zweig, Hauer, Frisch, Dürrenmatt, Mann ve Goethe’den edebî çeviriler yaptı. 2008’de DTC Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı başkanlığı görevinden emekli oldu.
Doğu Batı Yayınları’ndaki Eserleri: Çağdaş Alman Edebiyatı (2012), Yeniçağ Alman Edebiyatı (2012), Çağdaş Türk Romanı Üzerine İncelemeler (2012), Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi (2016).
Çevirileri: Ricarda Huch, Alman Romantizmi (2005), Schiller (2008), Georg Simmel, Tarih Felsefesinin Problemleri (2008), Johann Wolfgang von Goethe, Goethe Der ki… (2010), Stefan Zweig, Kendileri ile Savaşanlar -Kleist, Nietzsche, Hölderlin (2011).