Edgar henüz on iki yaşında, bir an önce büyüme arzusuyla yanıp tutuşan merak dolu küçük bir çocuktur. Geçirmiş olduğu hastalıktan dolayı annesiyle birlikte gittiği Semmering’te genç bir baronla arkadaşlık kurar. Yaşıtlarının toyluğundan sıkılmış olan Edgar yetişkin biriyle dost olduğu için oldukça heyecanlıdır. Ancak onun aksine bu yakışıklı, maceraperest baronun amacı küçük çocuğu kullanarak güzel annesiyle yakınlaşmaktır.
Yakıcı Sır, annesiyle yabancı bir adam arasındaki sırrı öğrenen ve bu sırra ortak edilen küçük bir çocuğun yetişkinler dünyasına açılan kapıyı aralamasıyla sevdiklerine karşı duyduğu sevgi, güven ve saygıyı yitirmesini anlatan başarılı bir novelladır.
❝Sanki bugün gerçeği tüm çıplaklığıyla görmüştü, çocuk oluşundan dolayı binlerce yalanla maskelenmiş haliyle değil, aksine, tarif edilemez derecede tehlikeli güzelliği içinde görmüştü onu. Günlerin acı ve sevinç arasındaki yoğun gelgitlerle tıka basa dolu olabileceğini aklına bile getiremezdi. Önünde böylesine daha pek çok günün ve sürprizlerini keşfedebileceği uzun bir hayatın olduğunu düşünmek onu mutlu ediyordu.❞
- Yazar: Stefan Zweig
- Kitabın Başlığı: Yakıcı Sır
- Orijinal Başlık: Brennendes Geheimnis
- Çeviren: Pınar Şeren [Almanca]
- Yayına Hazırlayan: Safa Enis Sağlık
- Kapak Tasarımı: Harun Ak
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 222; Edebiyat Dizisi - 55
- Basım Bilgileri: 1. Basım / Kasım 2018
- Sayfa Sayısı: 92
- ISBN: 978-605-2133-46-0
- Kapak Resmi: Anton Einsle, Julius Löwe’nin Portresi, 1847.
- Boyutları: 14 x 21
1. Oyun Partneri
2. Hızlı Bir Arkadaşlık
3. Üçlü
4. Saldırı
5. Filler
6. Laf Dalaşı
7. Yakıcı Sır
8. Sessizlik
9. Yalancılar
10. Ay Işığında İzler
11. Baskın
12. Fırtına
13. İlk İdrak
14. Karmaşık Karanlık
15. Son Rüya
Stefan Zweig
1881 yılında Viyana’da doğdu. Babası varlıklı bir sanayiciydi. Avusturya, Fransa ve Almanya’da öğrenim gördü. Savaş karşıtı kişiliğiyle dikkat çekti. 1919-1934 yılları arasında Salzburg’da yaşadı, Nazilerin baskısı yüzünden Salzburg’u terk etmek zorunda kaldı. 1938’de İngiltere’ye, 1939’da New York’a gitti, birkaç ay sonra da Brezilya’ya yerleşti. Önceleri Verlaine, Baudelaire ve Verhaeren çevirileriyle tanındı, ilk şiirlerini ise 1901 yılında yayımladı. Çok sayıda deneme, öykü, uzun öykünün yanısıra büyük bir ustalıkla kaleme aldığı yaşamöyküleriyle de ünlüdür. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu yoğun ilgi, Zweig’ın derin karakter incelemelerinde kendisini gösterir. Özellikle tarihsel karakterler üzerine yazdığı yorumlar ve yaşamöyküleri, psikolojik çözümlemeler bakımından son derece zengindir. Zweig, Avrupa’nın içine düştüğü siyasi durum yüzünden insanlığın geleceği konusunda umutsuzluğa düşerek 1942 yılında karısıyla birlikte intihar etti.