“Kendinden daha bilgin olmak aynı zamanda kendinden daha cahil olmaktır ve öğrenmek anımsamak demekse, aynı zamanda unutmadan nasıl öğrenilebilir?” - Platon
Descombes’un sözleriyle, Platon’u okumak, her felsefeci için, “bütün filozofların felsefesini, bizatihi felsefeyi” okumaktır. Diyaloglar’da takipçisi olunacak bir doktrin değil, diyalektik sanatının alıştırmaları izlenmelidir. Zira Platon’un anladığı anlamda diyalektik, ayırımlar koyma sanatıdır, bu ayırımlar olmadı mı çelişkiye düşeriz. Bu anlayışla yola koyulan Descombes, Platonculuğun özlü bir tanımından ve tarihinden sonra, suret ve ikiz, bir ve çok, aynı ve başka, oluş ve idealar teorisi gibi zorlu Platoncu sorulara cesaretle dalarak, Kratylos, Parmenides, Sofist, Philebos, Phaidon diyalogları arasında ustalıkla dolaşırken bizi Platon düşüncesiyle derinlemesine tanıştırıyor.
Platon’un bu diyaloglarında neyi arıyoruz? Platonculuk etiketi taşıyan bir doktrini mi? Koyré’nin dikkat çektiği üzere, “modern okur bütün bu karmaşık yollardan tatminsiz soracaktır: Madem Sokrates’in, Platon’un mükemmelen vâkıf olduğu bir doktrini var, neden bata çıka ilerlemek yerine bunu basitçe ve açıkça sunmuyor?” Oysa kendi düşüncesinin, hep diyalog halinde, eleştirel derinleştirilmesi Platon’un felsefesinin bütün gelişimine damga vurur. Bu bakımdan Diyaloglar’da kendi savlarında durup kalmış bir doktrin değil, problemleri ve kavramları sürekli yeniden ele alarak sonuna kadar götüren bir hareketle karşılaşırız.
- Yazar: Vincent Descombes
- Kitabın Başlığı: Platonculuk
- Orijinal Başlık: Le platonisme
- Çeviren: Murat Erşen [Fransızca]
- Yayına Hazırlayan: Taşkın Takış
- Kapak Tasarımı: Harun Ak
- Kapak Resmi: Raffaello Sanzio, “Platon”, Atina Okulu’ndan detay.
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 282; Felsefe Dizisi - 75
- Basım Bilgileri: 1. Basım / Kasım 2020
- Sayfa Sayısı: 143
- ISBN: 978-625-7030-34-2
- Boyutları: 13,5 x 21
Bölüm I ‒ Platonculuk
I. Platon’un Platonculuğu
II. Platonculuğun Tarihi
Filozoflara Göre Platonculuk
Bir Platon Müdafaası
Tersine Çevrilmiş Platonculuk
Bölüm II ‒ Platoncu
Sorular
I. Felsefenin Soykütüğü
II. Suret ve İkiz
III. Ad
Bölüm III ‒ Platoncu
Ayırımlar
I. Oluş
II. Varlık
Derecesi
III. Bileşim
IV. Çok
Bölüm IV ‒ Platoncu Argüman
I. Çok, Birin Sureti
II. Argümanın Tekrarı
Bütün ve Parçalar Argümanı
Büyük ve Küçük Argümanı
Üçüncü İnsan Argümanı
III. Başkalık
Varlık
ve Zıtlar
Aynılık ve Farklılık
Olmak ve Aynılık
Olmak ve Farklılık
Kaynakça
Dizin
Vincent Descombes
1943 doğumlu. Ana eserlerini dil ve zihin felsefesi alanında vermiş Fransız düşünür, Ricoeur ve Derrida’nın öğrencisi olduktan sonra ilk eseri Platonculuk (1970) ile dikkat çekti. Sorbonne’da hâkim olan fenomenolojiden ve Heidegger’den uzaklaşarak, o zamanlar Fransa’da pek ilgi çekmeyen analitik felsefeye (Wittgenstein ve Viyana Çevresi’ne) yönelerek bu düşüncenin Jacques Bouveresse ile birlikte en önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Fransa’nın en saygın kurumlarından École des hautes études en sciences sociales’de (EHESS) yöneticilik yapan Descombes, ayrıca Johns- Hopkins ve Chicago Üniversitelerinde ve Japonya’da ders verdi. Yayımladığı çok sayıda çalışma, antropoloji ve sosyal felsefe ışığında gördüğü zihin felsefesine ilişkin sorulardır.
Önemli Bazı Eserleri
L’Inconscient malgré lui (1977, Gallimard), Le Même et l’Autre (1979, Minuit, –Türkçede Modern Fransız Felsefesi başlığıyla yayımlandı–, İdea, 1993) Proust, philosophie du roman (Minuit, 1987), Philosophie par gros temps (Minuit, 1989), Le parler de soi (Gallimard, 2014).
Murat Erşen
Strasbourg Marc Bloch ve Galatasaray üniversitelerinde felsefe okudu. Çeşitli üniversitelerde misafir öğretim görevlisi olarak dersler verdi. Halen Lyon 3 Üniversitesi’nde siyaset felsefesi alanında doktora çalışmasını sürdürüyor. Özellikle felsefe alanında Fransızca ve İngilizceden çeviriler yapıyor. René Descartes, Alain Badiou, Jean-Luc Nancy, Jacques Lacan, Leo Strauss, Lars Svendsen, Oscar Wilde, Marguerite Duras gibi isimlerin eserlerinin de aralarında yer aldığı birçok ismi Türkçeye kazandırdı.