Hans Freyer’e göre, 19. yüzyıl bütün yüzyıllar arasında, insanlık tarihinde en çok değişim gösteren yüzyıldır… Eski çağlardan sanayi çağına kadar ülkeler sınırlı, kendi içine kapalı birçok bölgeye ayrılır ve yaşam onun içinde olup biterdi. Sanayi çağıyla birlikte sınırlı, kendine yeten yaşama çevrelerinin yerine, büyük bir balık ağı gibi bütün insanları, bütün ihtiyaçları içine alan evrensel bir bağlantılar sistemi geçmiştir. Bu, toplumbilimi bakımından, eski toplumsal yapının tam bir değişimini gösterir.
Freyer’in önemle üzerinde durduğu diğer bir nokta ise “teknik” sorunudur. Eski teknik, Yunanca “Techne” sözcüğünün belirttiği şeydi; yani, özel bir sanat ya da özel bir beceri, özel bir güç anlamına geliyordu ve şu yalın formüle dayanıyordu: herhangi bir şey yapmak isteyen insan, onu yapabilmek için bazı âletlere muhtaç olduğunu bilir veya zamanla öğrenir. Dikkatini önce bu âletler üzerinde toplar. İstediği, bir şeyi yapabilmek, hem de kesin, güvenli bir biçimde yapabilmektir. Bu teknik, “yapmak istediğim bir şeyi yapabilmeliyim” kaygısıdır. Oysa, Sanayi Çağı ile birlikte, teknik, nitelik bakımından yeni bir anlam kazanmıştır. Eylemin özünü değiştiren manevî formül değişmiştir.
Eski Teknik’te ise, insanın kaygısı yapmak istediği bir şeyi yapabilmekti. Yeni teknikle, tekniğin anlamı da, işlevi de büsbütün değişmiş bulunuyor; “teknik” denilince, “fayda” değil, “güç” anlaşılıyor. İnsan artık Homo Faber olarak doğadaki madde ve kuvvetleri olduğu gibi kullanmakla kalmıyor, organik ölçüyü aşacak şekilde doğayı, doğadaki güç kaynaklarını kullanıyor.
Kısaca, Sanayi Çağı’nın büyük teknik devriminin doğuşuna önayak olan makina şekli, iş ve âlet makinası değil, bir “güç” makinasıdır.
- Yazar: Hans Freyer
- Kitabın Başlığı: Sanayi Çağı
- Almanca Özgün Metin: Theorie des gegenwärtigen Zeitalters
- Çevirenler: Bedia Akarsu, Hüseyin Batuhan [Almanca]
- Yayına Hazırlayan: M. Rami Ayas
- Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 112; Sosyoloji Dizisi - 26
- Basım Bilgileri: 3. Basım: Kasım 2024 (1. Basım: Eylül 2014)
- Sayfa Sayısı: 92
- ISBN: 978-605-5063-18-4
- Boyutları: 13,5 x 21
- Kapak Resmi: Lewis Hine, 1908. Kırk çalışanından onu küçük çocuklardan olan Catawba Cotton Mills’de sıradan bir iş günü. Baş kontrolör, küçük iplikçi kızı denetliyor...
İÇİNDEKİLER
İlkin
I. Sanayi Çağı’nın Dünya Tarihi Bakımından Anlamı
II. Sanayi Tekniğinin Tarihi
III. 19. Yüzyılda Toplumsal Tabakaların Yer Değiştirmesi
IV. Sanayi Toplumunun Gelişmiş Sistemi
V. Sanayi Toplumunun Manevî Sorunları
VI. Sosyolojinin Konusu ve Görevi
Dizin
Hans Freyer (1887-1969)
31 Temmuz 1887’de Almanya’da doğdu. 1907’de Dresden-Neustadt’daki Kraliyet Seçkinler Lisesi’nden mezun oldu. Greifswald Üniversitesi’nde başladığı lisans öğrenimini Leipzig Üniversitesi’nde sürdürdü. “18. Yüzyıl Felsefe Tarihinin Tarihi” adlı bitirme teziyle, felsefe doktoru unvanıyla mezun oldu ( 1911). Georg Simmel ile çalışabilmek için Berlin’e gitti (1913). “19. yüzyıl Felsefi Düşüncesinde İktisadın Değerlendirilişi” başlıklı teziyle felsefe doçenti oldu (1920). Leipzig Üniversitesi Felsefe Kürsüsü’nde Doçent (1920-1922), Kiel Üniversitesi’nde Ordinaryüs Profesör olarak görev yaptı (1922-1925). 1925’te Leipzig Üniversitesi’ne geçerek orada Sosyoloji Bölümü’nü kurdu ve Leipzig Okulu diye anılan bir çevre oluşturdu. 1938-45 yıllarında Budapeşte’de misafir profesör ve Alman Bilim Enstitüsü Müdürü idi. 1948’de Leipzig Üniversitesi’ndeki görevine son verildi, Batı Almanya’ya sığındı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (1953), Ankara Üniversitesi’nin Siyasal Bilgiler (1954-55), Dil ve Tarih-Coğrafya (1955-57) ve İlahiyat (1960) Fakültelerinde misafir profesör olarak bulundu. 1963’te Münster Üniversitesi’nden emekli olan Freyer, Baden-Württemberg Eyaleti’nin Baden-Baden kentindeki Ebersteinburg’a taşındı. 18 Ocak 1969’da burada vefat etti. Hans Freyer Almanya ve Almanya dışında etkili oldu. Theorie des objektiven Geistes - eine Einleitung in die Kultuphilosophie adlı eserini İngilizceye çeviren Profesör Steven Grosby, Freyer’den etkilenenlerden bazıları olarak Max Scheler, Arnold Gehlen, Helmut Plessner, Ernst Cassirer, Theodor Litt, Alfred Schutz, Helmut Schelsky, Joachim Wach, Hans-Georg Gadamer, Talcott Parsons ve Edward Shils adlarını anmaktadır.