Thomas More Ütopya’yı yazalı 500 yılı geçti. Mükemmel bir dünyayı tasvir eden ilk ütopyaydı onunki. More hayalî bir adada kendi içine kapalı, kusursuz bir ortaklaşa yaşam süren bir ulusu anlatıyordu. Ütopya sözcüğünü “olmayan yer” anlamına gelen Yunanca ou-topos sözcüğünden türetmişti. Ama ilginçtir aynı zamanda “iyi yer” anlamındaki eu-topos sözcüğünü de andırıyordu. Bu ikisinin sentezi gibiydi, o hayalî ve kusursuz yer. Kitap boyunca More’un aklında şu temel soru yatmaktadır: Mükemmel bir dünya gerçekleştirilebilir mi?
İlk kez 1516 yılında yayımlanan bu küçük kitap bugüne dek Batı dünyasında en çok okunan ve üzerinde en çok tartışılan yapıtlarından birisi oldu. İki kitaptan oluşan Ütopya’nın Avrupa hükümetlerine ve toplumlarına eleştirel bir ayna tutan İkinci Kitabı genellikle daha fazla önemsense de, temelde bu metaforik adanın sırrına ışık tutan Birinci Kitaptır.
Aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen Ütopya adası hâlâ ilham vermeye devam ediyor ve tüm ışıltısıyla hayal dünyalarına sesleniyor.
- Yazar: Thomas More
- Kitabın Başlığı: Ütopya
- Orijinal Başlık: Utopia
- Çeviren: Cem Soydemir [İngilizce]
- Kapak Tasarımı: Harun Ak
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 251; Felsefe Dizisi - 69
- Basım Bilgileri: 1. Basım / Şubat 2020
- Sayfa Sayısı: 184
- ISBN: 978-625-7030-03-8
- Kapak Resmi: Hieronymus Bosch, Dünyevi Zevkler Bahçesi (detay), 1503-1504.
- Boyutları: 12,5 x 19
Ütopya’nın Haritası
Ütopya Alfabesi
Ütopya Dilinde Dört Dize
Ütopya’ya Dair Kısa Bir
Şiir Anemolius
Ütopya Üstüne Gerard Geldenhouwer
Okura Cornelius Graphey
Kitapta Yer Alan Kişiler
Önsöz Niteliğinde Bir Mektup
Thomas More’dan Peter Giles’a
Tebrik
Birinci Kitap
İkinci Kitap
Thomas More (1477/78 - 1535)
Önde gelen İngiliz hümanistidir. Londra’da dünyaya geldi. Burjuva kökenli bir aileye mensuptur. Babası dönemin ünlü yargıcı Sör John More’dur. Canterbury başpiskoposluğundaki klasik eğitiminin ardından Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürür. Babasının ısrarıyla 1496 yılında Londra’da hukuk eğitimine başlar. 1499 yılında hümanist yazar Erasmus ile tanışır. Erasmus, Deliliğe Övgü adlı eserini ona ithaf edecektir. More ilerleyen yıllarda İngiltere Krallığı’nda yüksek mevkilerde görev almış ve Lordlar Kamarası Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. İngiltere Kralı VIII. Henry’nin boşanmasına ve Katolik Kilisesi’nden uygun şekilde ayrılmasına yasal izin verilmesini reddettiği için vatana ihanet suçuyla boynu vurularak idam edilmiştir. Ölümünden 400 yıl sonra 1935’te Papa XI. Pius tarafından aziz ilân edilmiştir. 1516’da kaleme aldığı bilimkurgu türünün belki de ilk örneği sayılan Ütopya adlı eserinde kusursuz düşsel bir ülkenin siyasi ve kültürel sistemini ustalıkla tasvir eder.
Cem Soydemir
1967 Ankara doğumlu. ODTÜ Sosyoloji bölümü mezunu. 1994’ten beri birçok kitabı Türkçeye kazandırdı. Ağırlıklı olarak edebiyat kuramı, sanat tarihi, sinema, eleştirel teori, sosyoloji, felsefe, siyaset bilimi ve sanat alanlarında kitap ve makale çevirileri yaptı. Muhtelif kitapların editörlüğünü üstlendi. Müzikle uğraştı. Kum heykel sergilerinde küratör olarak görev aldı. Çevirdiği eserlerden bazıları: Craig Brandist, Bahtin ve Çevresi; Claire Colebrook, Gilles Deleuze; Julien Benda, Aydınların İhaneti; George Basalla, Teknolojinin Evrimi; V. N. Voloşinov: Freudculuk; Alexander Nehamas Nietzsche: Edebiyat Olarak Hayat; Thomas More, Ütopya (Doğu Batı); Mihail Bahtin, Karnavaldan Romana; Sanat ve Sorumluluk; Keith Ansell-Pearson, Kusursuz Nihilist; R. W. Connel, Toplumsal Cinsiyet ve İktidar (Ayrıntı); Mihail Bahtin, Dostoyevski Poetikasının Sorunları; György Lukács, Roman Kuramı; Thorsten Botz-Bornstein, Filmler ve Rüyalar; Daniel Frampton, Filmozofi (Metis); Vernon Hyde Minor, Sanat Tarihinin Tarihi; Yael Navaro, Kurmaca Mekân: Kuzey Kıbrıs’ın Duygu Coğrafyası (Koç Üniversitesi Yayınevi).