• Zihnin Tanrıya Yolculuğu

Zihnin Tanrıya Yolculuğu

  • 160,00 TL
  • 112,00 TL


  • Stok Durumu: Stokta var
  • 24 Saatte Kargoda

İdrak edilebilir şeylere yani hakikate yükselmek için duyularla kavranabilir şeyleri aşmayı başardığında zihin, insanın doğuştan sahip olduğu iç ışığa başvurur. Buradaki ilâhi ışık, duyularla algılamanın hiç payının olmadığı bir bilgi düzenine aittir. “Aristoteles’in bilim dilini ve Platon’un ideaları açımlayan vahiy dilini” konuşabilen Augustinus’un başardığı sentezi, yani idealar aracılığıyla zihnin aydınlanması öğretisini, Bonaventura da benimsemiştir. İki ayrı uç arasında merkez olan zihin, başka deyişle insan ruhu, üst veçhesiyle Tanrıya, alt veçhesiyle de nesnelere yönelir. Dolayısıyla “Aristoteles’i ya da Platon’un formlarını göz ardı etmek insan doğasının iki yönünden birini unutmak anlamına gelir.”

Esere adını veren “yolculuk” (itinerarium) sözcüğü Hıristiyanlık terminolojisinde iki ayrı tanıma karşılık gelir. Bunların ilki, bir seyahatin güvenli geçmesi için edilen dua; diğeri ise kutsal hac yolculuğunun kendisi ya da bu yolculuğun tarifidir. Bonaventura’nın öğretisi, insan zihninin Tanrıya doğru yürüdüğü güzergâhı sunar. Aydınlatıcı bu yolda, inanan ve inandığı şeyi de anlamaya çalışan kişi devşirdiği tüm bilgilerde Tanrının emarelerini bulabilir.


  • Yazar: Bonaventura
  • Kitabın Başlığı: Zihnin Tanrıya Yolculuğu
  • Latince Metin: Itinerarium Mentis in Deum
  • Çeviren: Levent Keskin [Latince]
  • Yayına Hazırlayanlar: Taşkın Takış, Ufuk Coşkun
  • Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
  • Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 435; Felsefe Dizisi - 123
  • Basım Bilgileri: 1. Basım: Ekim 2024
  • Sayfa Sayısı: 93
  • ISBN: 978-625-8123-97-5
  • Boyutları: 13,5 x 21
  • Kapak Resmi: Rosso Fiorentino, "Lavta Çalan Kerubi Meleği", Uffizi Galerisi/Floransa, 1521.

Çevirmenin Önsözü (Eser ve Döneme Dair Sunuş)


Zihnin Tanrıya Yolculuğu
Itinerarium Mentis in Deum

Önsöz

Bölüm Başlıkları

I. Tanrıya Manevi Yükselişin Basamakları ve Evrendeki Emareleri Vasıtasıyla Tanrının Tefekkürü

II. Duyumlanabilir Maddi Dünyamız Üstündeki Emareleri Vasıtasıyla Tanrının Tefekkürü

III. Doğal Gizil Gücüyle Belli Ettiği Sureti Vasıtasıyla Tanrının Tefekkürü

IV. Bahşettiği Lütuflarıyla Tazelenen ve Güçlenen Suretinde Tanrının Tefekkürü

V. Tanrının Başlıca Sıfatı Olan “Varlık” Vasıtasıyla Kutsal Birliğin Tefekkürü  

VI. Gene Tanrıya Ait Olan “İyilik” Sıfatı Vasıtasıyla En Mukaddes Teslis’in Tefekkürü

VII. Aklın Geçici Olarak Dinlenmeye Çekildiği, Sevgi ve Heyecanların Ruhsal Bir Edimle Tamamen Tanrıya Kavuştuğu, Zihinsel ve İçrek Yolculuk


Latince Lügatçe

Kaynakça

Bonaventura

Ortaçağ Hıristiyan Felsefesi’nde yüksek skolastik dönemin ilk büyük düşünürü ve aynı zamanda Fransisken geleneğin en dikkate değer isimlerinden biridir. Asıl adı Giovanni Di Fidanza’dır. 1221 yılında İtalya’nın Latium Bölgesi’ndeki Viterbo vilayetine bağlı Bagnorea (bugünkü Bagnoregio) kasabasında doğdu. 1235’te Paris’e gitti, önce Sanatlar Fakültesi’ne girdi. 1243 yılında (kimi kaynaklara göre 1238 yılı) Bonaventura adıyla Fransisken tarikatına katıldı. Yine 1243 tarihinde Paris Üniversitesi’nde Hales’li Alexander (Alexander Haliensis) ve Rochelle’li Jean’ın (Johannes de Rupella) öğrencisi olarak teoloji eğitimine başladı. Platoncu, Yeni Platoncu ve Augustinusçu gelenekle birlikte, bundan sonra egemen olacak Aristotelesçi geleneği öğrendi. Buradan 1248 yılında mezun oldu. 1248 ile 1255 yılları arasında Paris Üniversitesi’nde ders verdi. Bu arada 1253 yılında Paris’teki Fransisken topluluğunun başkanı oldu. 1255’te bilim doktoru oldu. 1257 yılında Paris Üniversitesi’nin Teoloji Kürsüsü’ne atandı. Aynı yıl Fransisken tarikatının başına getirilince üniversitedeki eğitim faaliyetlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Kilise çevrelerinde yükselerek 1273 yılında önce piskopos, sonra da kardinal oldu. II. Lyon Din Şûrası’nın (Konsil) sonlarına doğru 1274 yılında hayatını kaybetti. Ölümünden sonra 1482 yılında Papa Sixtus IV tarafından tarafından azizlik mertebesine yükseltildi. 1588 yılında da Papa Sixtus V tarafından gıyabında Doctor Ecclesiae Universalis akademik ünvanı verildi. Aziz Bonaventura’nın en bilinen öğrencileri Arras’lı Eustache (1225-1291), Bruges’lü Gauthier (Gualterus Brugensis) (1227-1307) ve Aquasparta’lı Matta’dır (Matteo di Aquasparta) (­­1240-1302).

Çok sayıda eseri ve değişik gelenekleri uzlaştırma yeteneğiyle seçkinleşmiştir. Itinerarium Mentis in Deum (“Zihnin Tanrı’ya Yolculuğu”) çalışmasının yanısıra, diğer önemli eserleri arasında Commentarii in Quattuor Libros Sententiarum Petri Lombardi (“Petrus Lombardus’un Dört Sententia Kitabı Üzerine Yorumlar”), Breviloquium (“Kısa Söyleşiler”), De Reductione Artium ad Theologium (“Sanatların Teolojiye İndirgenmesine Dair”), Lignum Vitae (“Hayat Ağacı”), De Triplici Via (“Üçlü Yol Hakkında”) yer almaktadır.

Levent Keskin

1987 yılında ODTÜ, İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Özel sektörde çalıştı. 2003-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Latin Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans programını bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Sürgün Sonrası Eserlerinde Ovidius’un Ruh Hali ve İmparator Augustus ile Çatışması” tezi ile 2010 yılında yüksek lisans, “Urbanitas’ı Anlamada Petronius’un Satyricon’u Üzerine Bir Karakter Çözümlemesi” tezi ile de 2015 yılında doktora programlarını tamamladı. Latince’den Genç Plinius’un Mektupları (I-IV) (2018), Attika Geceleri (Seçmeler) (2021), Kısa Roma Tarihi (2022) ve İyilikler Üzerine (2023) çevirileri Doğu Batı tarafından yayımlandı.