• Etik - Kendini Tanı

Etik - Kendini Tanı

  • 120,00 TL
  • 84,00 TL


  • Stok Durumu: Stokta var
  • 24 Saatte Kargoda

Ortaçağ felsefesinin aydınlık yüzlerinden biri olan Abelardus, diyalektik ve mantıksal yaklaşımıyla modern etik ve ahlâk tartışmalarının önünü açmıştır. Abelardus ünlü akıl yürütmeleri ve hiç elden bırakmadığı sorgulayıcı yaklaşımıyla din ve ahlâk meselelerini son derece rasyonel bir zemine taşımıştır.

Abelardus’un bu eserinde Ortaçağ felsefesinin en özgün ahlâk anlayışlarından biri görülecektir. Onun etiği niyet etiği olarak adlandırılabilir. Abelardus’a göre niyet bir şeyi kendi iyiliği için istemektir. Günah ise istemekle değil razı olmakla meydana gelir. Örneğin bir kişinin meşru müdafaa ederken kazayla birini öldürmesi gibi kişinin isteği dâhilinde olmadan da günah işlenebilir. Kişinin kendi denetiminde olmayan ve içsel yapısında bulunan arzulara sahip olması da bir gerçektir. Niyet, bütün günahların isteyerek işlendiği, kaçınılmaz durumlar olmadığı ve bir iradenin ya da başka bir iradenin sonuçları olarak meydana gelmesidir. Maksat veya razı olma ise bir zihin durumudur ve niyetten ziyade daha çok bilgi ile ilgilidir. Bu nedenle Abelardus, bir kişinin yasak bir eylemi masum bir maksatla gerçekleştirebileceğini öne sürerek kötülüğün eylemin gerçekleştirilmesi ile değil, maksat veya razı olma ile ortaya çıktığını vurgulamıştır. Bir amaç henüz gerçekleştirilmemiş olsa bile, iyi bir niyet belki de iyi bir eylem kadar takdir edilmeyi hak edebilir.


  • Yazar: Petrus Abelardus
  • Kitabın Başlığı: Etik - Kendini Tanı 
  • Fransızca Özgün Metin: Ethica seu Scito te ipsum
  • Çeviren: Fırat Çelebi [Latince]
  • Yayına Hazırlayanlar: Taşkın Takış, Ufuk Coşkun
  • Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
  • Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 413; Felsefe Dizisi - 114
  • Basım Bilgileri: 1. Basım: Ocak 2024
  • Sayfa Sayısı: 96
  • ISBN: 978-625-8123-73-9
  • Boyutları: 13,5 x 21


Giriş

Hayatı Üzerine

Eserleri Üzerine

Etik - Kendini Tanı Üzerine

Çeviri Üzerine

Etik - Kendini Tanı

Birinci Kitap

İkinci Kitap

Petrus Abelardus

Fransız Ortaçağ dönemi filozofu, mantıı, teolog, şair. 1079-1142 yılları arasında yaşamıştır. Ortaçağ skolastik düşüncesinin en önemli temsilcilerindendir. Felsefi teoloji, mantık, ahlâk ve Hıristiyan teolojisi üzerine eserler kaleme almıştır. Ailesi, askerlik mesleğini seçmesini istiyordu fakat o okumaya düşkündü. Eğitim için Paris’e gitti. Yirmi iki yaşında bir okul açtı. Melun’da, Corbeil’de ve Paris’ta büyük bir ilgi ile dinlenen dersler verdi. Teoloji öğrenimi için Laon’a gitti. Abelardus, öğrencisi rahibe Héloïse ile yaşadığı yasak aşkla ünlendi, bu aşk dinî çevrelerin tepkisini topladı ve bir süre sonra hadım edildi.

Abelardus, tümeller tartışması hakkındaki görüşlerini özetlediğLogica Ingredientibus ile cedel terimini ele aldığı Dialectica, klasik mantık alanında derslerinin yer aldığı Introductiones parvulorumLogica ‘nostrorum petitioni sociorumTractatus de intellectibusSententiae secundum Magistrum Petrum; nihai iyiyi ele aldığı Theologia summi boni, teslis inancını derinlemesine araştırdığı Theologia Christiana, Theologia Scholarium ve De Unitate et Trinitate Divina; ahlâk alanında Dialogus inter Philosophum, Iudaeum, et Christianum ile Ethica seu Scito te ipsum ve Carmen ad Astralabium; Hıristiyan teolojisi üzerine ise Sic et non ve Soliloquium kitaplarını yazmıştır. Hıristiyan filozof ayrıca Eski ve Yeni Ahit üzerine pek çok şerh kaleme almıştır. Abelardus, mantık ve felsefe eserleri dışında Eski ve Yeni Ahit’e şerhler yazmıştır. Hıristiyan inancında “Babamız” olarak bilinen duaya Expositio orationis dominicae, Havariler’in İnancı’na Expositio symboli Apostolorum, Eski Ahit’teki Yaratılış bölümüne Hexaëmeron, Romalılara Mektup’a Commentaria in Epistolam Pauli ad Romanos adlarıyla şerhleri bulunmaktadır.

Fırat Çelebi

Akdeniz Üniversitesi Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisansını, Akdeniz Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Ortaçağ Batı felsefesi, klasik dönem İslâm felsefesi başlıca çalışma alanlarıdır. Çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Doğu Batı Yayınları’nda Latinceden yaptığı diğer çeviriler: Petrus Abelardus, Filozof, Yahudi ve Hıristiyan Arasındaki Diyaloglar (2022); Augustinus, İç Konuşmalar & Ruhun Ölümsüzlüğü Üzerine (2023).