• Tarih ve Tarihçiler: Tarihyazımına Giriş

Tarih ve Tarihçiler: Tarihyazımına Giriş

  • 180,00 TL
  • 126,00 TL


  • Stok Durumu: Stokta var
  • 24 Saatte Kargoda

Antik çağlardan günümüze tarih ve tarihçiler ile ilgili son derece bütünlüklü ve kayda değer bir resmi ortaya çıkarır kitabın yazarı Mark T. Gilderhus. Nereden başlamalıyız? Ne okumalı, nasıl bir yol takip etmeli ve kendimizi tarih mesleğinde ileriye götürebilecek hangi araçları kullanmalıyız? Kayıtlar, belgeler, arşivler, kişi ve kurumlar, olaylar, kronikler vb. tüm bunlar tarihin malzemeleri arasında sayılır evet ama genç bir tarihçiye çok daha fazlası gereklidir: Tüm bu zenginlikleri birleştirecek bir bakış açısına sahip midir? Tarihin sadece bir olaylar ve gelişmeler dizisi olmadığını, popüler anlatımların tuzağına düşülmemesi, bundan daha önemlisi belirli bir yöntem ve disipline sadık kalınması gerektiğini sıklıkla bize hatırlatır Gilderhus. “Tarihçi” kategorisinde ünlenen isimler, her şeyden önce metodolojik birikimlerini gelecek kuşaklara aktarmışlar, hemen her zaman kendilerinin sınanabileceği karşılaştırmaya dayalı nesnel bir yaklaşıma doğru yol almışladır. Bu sebeple Gilderhus Yunan, Roma ve Ortaçağ ve modern zamanlarda ortaya çıkan yaklaşımların her şeyden önce güçlü bir geleneğe yaslandığını söyler. Tarih kadar ekonomi, coğrafya, nüfus, iklim ve sosyal bilimlerin birçok alanı tarihçilik mesleğinin olmazsa olmaz ilgi alanları arasındadır. Herodotos, Thukydides, Tacitus, Titius Livius, Vico, Herder, Gibbon, Michelet, Ranke, Spengler, Toynbee, Bloch, Braudel vb. tarihçiler sözü edilen zenginliğin temsil edilmesinde, her biri ayrı bir perspektif ve yöntem sunmuşlardır.

Son olarak yazar, tüm bu yaklaşımları gösteren, hemen her dönemle ilgili gözden kaçırılmaması gereken bir okuma listesi de vermektedir.


  • Yazar: Mark T. Gilderhus
  • Kitabın Başlığı: Tarih ve Tarihçiler: Tarihyazımına Giriş
  • İngilizce Özgün Metin: History and Historians: A Historiographical Introduction
  • Çeviren: Emine Sonnur Özcan [İngilizce]
  • Yayına Hazırlayanlar: Taşkın Takış, Ufuk Coşkun
  • Kapak Tasarımı: Mr. Z & Z
  • Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 406; Tarih Dizisi - 56
  • Basım Bilgileri: 3. Basım: Ekim 2023 (1. Basım: Birleşik Kitabevi, 2011)
  • Sayfa Sayısı: 205
  • ISBN: 978-625-8123-63-0
  • Boyutları: 13,5 x 21

Sunuş

1. Hedefler ve Amaçlar

2. Tarih Bilincinin Kökenleri

3. Modern Çağda Tarih Bilinci

4. Tarih Felsefesi: Spekülatif Yaklaşımlar

5. Tarih Felsefesi: Çözümsel Yaklaşımlar

6. Son Dönemdeki Profesyonel Tarihçilik

7. Kültür Savaşları, Postmodernizm ve Diğer Meseleler

8. Okuma, Yazma ve Araştırma

Dizin

Sunuş

 

Bu kitap, Batı tarih anlayışının antik zamanlardan günümüze, kısa bir değerlendirmesini vermekte ve de tarihyazımı, tarih felsefesi ve tarih metodolojisindeki bazı ana meselelere giriş niteliği taşımaktadır. Eser, makul bir kapsam oluşturarak bu tür meseleleri yeni başlayan öğrencilere ulaşılabilir kılmayı amaç edinmiştir. Yeni tarihçiler, disiplinin doğasını kavramak için, teori meseleleriyle yüz yüze gelmek durumundadırlar; ancak muhtemelen yeni başlayanların çoğu, R. G. Collingwood’u doğru bir şekilde anlamakla ilgili ön hazırlık sıkıntısı çekmektedirler. Bu küçük çalışma, geçişi kolaylaştırabilir.

Colorado State’te, bu türden kaygılarını benimle paylaşan eski meslektaşlarıma, özellikle, Montana Üniversitesi’nden George M. Dennison ve Colorado State Üniversitesi’nden Harry Rosenberg, Manfred J. Enssle, Thomas J. Knight ve James E. Hansen III’e olan şükranlarımı ifade etmek isterim. Texas Christian Universitesi’nde, benim bölüm başkanım olan Ken Stevens, sağladığı destek ve teşvikle, kitabın bu altıncı basımının ortaya çıkma sürecine yardımcı olmuştur. Ayrıca, bu basımının metnini gözden geçiren Columbus State Üniversitesi’nden Virginia Causey ve Louisville Üniversitesi’nden Mic­hael Johmann’a teşekkür etmek isterim. 

Mark T. Gilderhus (1941-2015)

Amerika diplomatik tarih profesörü. Colorado Eyalet Üniversitesi’nde 29 yıl ders verdi ve aynı üniversitede 1980-1993 yılları arasında Tarih Bölümü başkanlığını yaptı. 1997 yılında Texas Christian Üniversitesi’ndeki Lyndon Baines Johnson Tarih Kürsüsü'nü kabul etti ve 2010 yılında emekli olana kadar bu görevde bulundu. Çok sayıda makale ve kitabın yazarıydı ve kendisini “savaş, siyaset ve diplomasi bilgini” olarak tanımladı. Gilderhus’un diğer kitapları şunlardır: The United States and the Mexican Revolution, 1915-1920 (1974); Diplomacy and Revolution U.S.-Mexican Relations Under Wilson and Carranza (1977); Pan American Visions Woodrow Wilson and Regional Integration in the Western Hemisphere, 1913-1921 (1986); The Second Century: U.S.-Latin American Relations Since 1889 (2000); The Third Century U.S.-Latin American Relations Since 1889 (2017).

Emine Sonnur Özcan 

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’nden tarih doktoru unvanını aldı. 1991-2019 yılları arasında TÜBİTAK bünyesinde görev yapan Özcan, halen bağımsız araştırmacı ve yazar olarak çalışmalarını sürdürmektedir.