Yamyamlığın tipik bir örneği 16. yüzyılda gerçekleşir. Yerlilerin Hıristiyanlığa geçişini kutlamak için Portekiz’den özel olarak din görevlileri gelir. Tören sonrası başrahipler sözde Hıristiyanlık aşkıyla yanıp tutuşan o yerliler tarafından kızartılıp yenilirler. Yerliler için hiç de şaşırtıcı bir eylem değildir bu, bizzat konukseverliğin gereğidir.
Baudrillard’ın karnaval olarak tanımladığı süreç her türlü dinî, teknolojik, ekonomik ve politik değerlerin muazzam boyutlara varan komik bir taklitten ibaret olmasıdır. Küresel sistem olağanüstü bir yenilip yutulma eylemine tanıklık etmektedir şimdi.
- Yazar: Jean Baudrillard
- Kitabın Başlığı: Karnaval ve Yamyam
- Orijinal Başlık: Carnaval et cannibale
- Çeviren: Oğuz Adanır [Fransızca]
- Yayına Hazırlayan: Ergun Kocabıyık
- Kapak Tasarımı: Harun Ak
- Dizi Bilgisi: Doğu Batı Yayınları - 246; Sosyoloji Dizisi - 37
- Basım Bilgileri: 2. Basım / Aralık 2019 [1. Basım / Mayıs 2012, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi]
- Sayfa Sayısı: 75
- ISBN: 978-605-2133-86-6
- Kapak Resmi: The Intrigue, James Ensor, 1890.
- Boyutları: 13,5 x 21
Karnaval ve Yamyam ya da Küresel
Rekabet Oyunu
Karnından
Konuşan Kötülük
Jean Baudrillard (1929-2007)
Fransız düşünür ve sosyolog. Medya üzerine yaptığı çalışmalarla bütün dünyada ün kazanmıştır. Simülasyon kuramıyla günümüz siyasi ve ideolojik akımlarına radikal eleştiriler yöneltmiştir. Baudrillard’a göre artık gerçek dünya ile imgeleri arasında ayırım yapma becerisine sahip değiliz. Bugün, reklâmlar ‘şey’lerden çok imgeler satıyor bize. Chanel, Calvin Klein veya GAP gibi markaların temsil ettiği nitelik veya değerden çok etiketlerini veya göstergesini satın alıyoruz. Baudrillard’ın en ünlü açıklaması, Körfez Savaşı’nın “gerçekten yaşanmadığı” ile ilgiliydi. Ortadoğu’nun ekrandaki temsili, düşmanı iblisleştirmek için kullanıldı, görüntüleme araçlarıyla güdümlü füzeler fırlatıldı ve hedefler vuruldu. CNN izleyicileri savaşı bir ‘medya olayı’ olarak rahat ve geniş koltuklarında cipsi yiyerek izledi. Savaşın yeri ve bölgesi herhangi bir sınır içermiyordu. Bu savaş yayılarak Batı’da televizyon ekranlarına taşınmıştı. Füze bombardımanı ile imge bombardımanı arasında bir ayırımın yapılamayacağı noktaya dek üstelik... Baudrillard böyle bir dünyada eleştiri gücünü tamamen yitirmiş olduğumuzu öne sürer. Simülakrlar ve Simülasyon, Sessiz Yığınların Gölgesinde, Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği, Foucault’yu Unutmak, Can Çekişen Küresel Güç, Karnaval ve Yamyam, Neden Her Şey Hâlâ Yok Olup Gitmedi? Doğu Batı Yayınları’ndan çıkan diğer eserleridir.
Oğuz Adanır
1951. İzmir. İlk, Orta ve Lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Paris I Panthéon/Sorbonne Üniversitesinde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi görmüştür. 1979 yılında Ege Üniversitesinde; 1985 yılından sonraysa Dokuz Eylül Üniversitesi GSF “Sinema-TV Bölümünde” çalışmaya başlamıştır. Halen aynı üniversitede öğretim üyesidir. Özgün çalışmaları arasında: Kültür, Politika ve Sinema, İşitsel ve Görsel Anlam Üretimi, Anlamsız Düşünceler, Simülasyon Kuramı Üzerine Notlar vs başlıklı metinler vardır. Çok sayıda Jean Baudrillard metni yanısıra Lucien Lévy-Bruhl, Emile Durkheim, Werner Sombart, Christian Metz, Jean Mitry gibi yazar ve kuramcıların kitaplarını çevirmiştir. Sinema, televizyon, kültür konusunda çok sayıda makale, inceleme yazısı yazmış ve belgesel filmler çekmiştir.